Ιρακινοί εγκαταλείπουν τη Μοσούλη εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης

Peshmerga
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ιρακινός στρατός κυκλοφόρησε πλάνα που δείχνουν τις δυνάμεις του να ανακαταλαμβάνουν ένα χωριό κοντά στη στρατηγική βάση της Makhmur, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η δημοσίευση του βίντεο σχετίζεται άμεσα με την ιρακινή επιχείρηση που ως σκοπό έχει την εκ νέου κατάκτηση της Μοσούλης από τη λεγόμενη ομάδα Ισλαμικό Κράτος (ISIL).

Η Μοσούλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIL από τον Ιούνιο του 2014, ενώ οι ιρακινές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν ως στόχο να την επανακτήσουν στο σύνολό της μέσα σε ένα χρόνο.

Η ιρακινή επιχείρηση υποστηρίζεται από τους Κούρδους στρατιώτες Peshmerga, καθώς και από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από τον συνασπισμό κρατών με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μοσούλη είναι η μεγαλύτερη πόλη που ελέγχεται από τον ISIL και, συνεπώς, αποτελεί ένα από τα προπύργια των δυνάμεών του.

Ωστόσο, οι μάχες έχουν αναγκάσει εκατοντάδες οικογένειες στην περιοχή στον εκτοπισμό. Πολλοί έχουν βρει καταφύγιο σε ένα κέντρο νεότητας στα περίχωρα της Makhmur, περίπου 90 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης.

Μία γυναίκα εκ των εκτοπισμένων στο κέντρο δήλωσε: «Είμαστε βασανισμένοι από τον ISIL. Ζούμε σαν φυλακισμένοι, αισθανόμαστε διψασμένοι και πεινασμένοι όλη την ώρα. Αισθανόμαστε φοβισμένοι, οι βομβαρδισμοί γίνονται έξω από τα σπίτια μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αναφέρεται ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μέσα σε μια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, οι κάτοικοι συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: