ΙΣΑ: Δεν έκανε τίποτα το υπουργείο, ως τώρα, για την περίθαλψη των ανασφάλιστων

iatrikos-silogos-athinon
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για απραξία σχετικά με το ζήτημα της περίθαλψης των ανασφάλιστων. Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο να προβεί άμεσα στην υλοποίηση της υπουργικής απόφασης για τους ανασφάλιστους, με παράλληλη εξασφάλιση και των απαιτούμενων κονδυλίων.

Είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης του ΙΣΑ, δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Α. Ξανθού για «ανακριβείς καταγγελίες », για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα Δημόσια νοσοκομεία. Στην ανακοίνωση οι γιατροί απαντούν ότι από την πρώτη στιγμή ο σύλλογός τους έχει σταθεί δίπλα στο πλευρό των ανασφάλιστων με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και οι εθελοντές γιατροί του Ιατρείου ζουν το δράμα των συμπολιτών μας και διαπιστώνουν καθημερινά τις δυσκολίες πρόσβασης που έχουν αυτοί οι ασθενείς στη περίθαλψη.

Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται τη μη υλοποίηση της υπουργικής απόφασης και το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων επαφίεται στην.. καλή θέληση των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Μπορεί άλλωστε το υπουργείο να είχε όλη την «καλή θέληση» αλλά από ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους μειωμένους προϋπολογισμούς ούτε για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων.

Ο ΙΣΑ χρησιμοποιεί έντονο τόνο στην ανακοίνωσή του όπου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχτεί να γίνει ζήτημα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, η ζωή και η υγεία της πιο ευαίσθητης ομάδας των πολιτών.

Είναι εύκολο δε να κατανοήσει κανείς ότι ακόμη και αυτές οι στοιχειώδεις πρωτοβουλίες της αριστερής κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον, με την εφαρμογή του σκληρού μνημονίου θα θεωρούνται πολυτέλειες. Το να μην είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να καλύψουν τα νοσοκομεία τα έξοδά τους ούτε στα καθημερινά επίπεδα, μας γεμίζει τρόμο για την επόμενη περίοδο.

Παλαιότερα άρθρα: