Ισπανία: Προβάδισμα σοσιαλιστών, κυβέρνηση συνασπισμού δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

pedro-sanchez ispania
Διαβάστε επίσης

Η έφοδος των τριών κομμάτων της ισπανικής Δεξιάς προς την άλωση του Μεγάρου της Μονκλόα φαίνεται να χάνει την ορμή της, σύμφωνα με τα δεδομένα της σφυγμομέτρησης της εταιρείας Key Data για λογαριασμό της εφημερίδας El Publico, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τις πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών της έρευνας αυτής, είτε ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos θα πρέπει να πράξει εκείνο που σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει, δηλαδή να συνεργαστεί με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και να στηρίξει μία δεύτερη θητεία του, είτε το PSOE θα χρειασθεί να επεξεργαστεί μία νέα και πολύπλοκη συμμαχία με τους Podemos και τους τοπικούς αυτονομιστές στην Καταλονία και την Εουσκάδι (Βάσκοι).

Και τούτο γιατί, με βάση την Key Data, εάν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που συγκροτούν το πολυσυζητημένο σχήμα των «τριών δεξιών» (Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) 82, Ciudadanos 54, Vox 20), υπολείπονται κατά 20 των απαιτούμενων 176 για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας PSOE (126 έδρες) -Ciudadanos (54 έδρες), το αντίστοιχο σχήμα θα ξεπερνούσε κατά 4 τον αναγκαίο αριθμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Βέβαια, σε όλο τούτο το υποθετικό σχήμα βασικός διαμορφωτής θα είναι η στάση των περίπου εννέα εκατ. αναποφάσιστων που σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα των εκλογών και φυσικά το μήλο της έριδος των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία.

Φυσικά, μία τέτοια κυβερνητική συμμαχία με το «πορτοκαλί» κόμμα του Ριβέρα θα ήταν εξίσου δύσκολη και για τον Σάντσεθ, ιδίως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα αυτονομιστικά κόμματα, πολύ περισσότερο δε την ώρα που συνεχίζεται η δίκη, ή η εξορία, των Kαταλανών πολιτικών, όταν μάλιστα αυτοί προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ μη ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Με βάση και τη δεδηλωμένη εθνικιστική στάση του Ριβέρα απέναντι στην Καταλoνία, μία στήριξη των πάνω από 20 Καταλανών βουλευτών (15 του ERC και 5 του PdeCat) για την ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα σε περίπτωση που τα κόμματα της τριπλής δεξιάς συμμαχίας φέρουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση αυτή, μόνον μία υποθετική ανάκαμψη των Podemos στις εκλογές θα μπορούσε να αποτρέψει μία συμμαχία μεταξύ των Σάντσεθ και Ριβέρα. Ωστόσο, δημοσκοπικά τουλάχιστον, φαίνεται δύσκολη τούτη η ανάκαμψη του κόμματος του Ιγκλέσιας, το οποίο βρίσκεται παγιδευμένο στην στρατηγική της «ωφέλιμης ψήφου» που ακολουθεί το PSOE απέναντι στον κίνδυνο των «τριών δεξιών», αφαιμάσσοντας περίπου 900.000 ψηφοφόρους από τους Podemos, που χάνουν πολλές έδρες (56 από 71). Μάλιστα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας καταδεικνύεται πως για πρώτη φορά οι Podemos έρχονται ισόπαλοι με το PSOE στην ψήφο των νέων εκλογέων, που μόλις συμπλήρωσαν την ηλικία ψήφου. Τις μεγαλύτερες απώλειές του το κόμμα του Ιγκλέσιας τις σημειώνει στην Ανδαλουσία (χάνει 6 βουλευτές), στη Μαδρίτη και την Καταλωνία.

Στον αντίποδα του πολιτικού φάσματος, η δημοσκόπηση καταδεικνύει πως η δύναμη του Vox δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%, αλλά δεν επιβεβαιώνει επίσης και το δημαγωγικό επιχείρημα της παράταξής του πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων του προέρχονται από τη δεξιά: με βάση τα δεδομένα μόνον το 3,7% όσων δηλώνουν ότι στηρίζουν το Vox είχε ψηφίσει Podemos (82.000), ενώ μόλις το 2,3% (52.000) ψήφισε Σοσιαλιστές στις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με την Key Data, το ακροδεξιό κόμμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην περιοχή της Μαδρίτης, όππου φέρεται να εκλέγει 8 βουλευτές, μόλις δύο λιγότερους από τις δύο μεγάλες παρατάξεις PSOE και ΡΡ.

Παλαιότερα άρθρα: