«Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα: Το κόστος από την επιδημία του Έμπολα μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ στη Δυτική Αφρική

ebola is real
Διαβάστε επίσης

Το οικονομικό κόστος από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική μπορεί να ξεπεράσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, εάν η επιδημία επεκταθεί και πέραν των τριών χωρών που έχουν πληγεί, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Εάν η επιδημία πλήξει σημαντικό αριθμό ανθρώπων στις γειτονικές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πολύ σημαντικότερες οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μπορεί να φτάσουν μέσα σε μια διετία τα 32,6 δισ. δολάρια» αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Μέχρι σήμερα η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3.500 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από τις χώρες όπου εντοπίστηκαν εστίες του θανατηφόρου ιού: τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε. Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη σοβαρές στις τρεις αυτές χώρες, όμως θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «καταστροφικές» στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία, υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν πάντως να περιοριστούν εάν η άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί ο «παράγοντας του φόβου» που ωθεί τις γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις, προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της επιδημίας στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία καταδεικνύει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εφόσον το σύστημα υγείας είναι σε θέση ανταποκριθεί και αν οι πολιτικές αρχές επιδείξουν «αποφασιστικότητα».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει τα μέσα για να υπερβεί τα επιμελητειακά προβλήματα και να παράσχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες και περισσότερη υγειονομική βοήθεια για να σταματήσει τον Έμπολα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΤ, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αύξησε πρόσφατα τη βοήθεια που παρέχει στις πληγείσες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: