Καταδίκη των 4 μισθοφόρων της Blackwater

blackwater
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τρεις πρώην υπάλληλοι της αμερικανικής μισθοφορικής εταιρείας γνωστής κάποτε ως Blackwater καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 30 ετών, τη Δευτέρα, ενώ ένας τέταρτος έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης, κλείνοντας ένα απεχθές κεφάλαιο της σύγκρουσης στο Ιράκ και τη σφαγή του 2007 στην πλατεία Nisour της Βαγδάτης.

Ο δικαστής Royce Lamberth αρνήθηκε αίτημα της υπεράσπισης για επιείκεια στην καταδίκη της Δευτέρας, και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ποινές του ακολούθησαν την προβλεπόμενη οδό των 30 χρόνων κάθειρξης.

Οι τέσσερις, που ήταν μέρος μιας τακτικής ομάδα υποστήριξης με την ονομασία «Raven 23», άνοιξε πυρ σε πλήθος άοπλων αμάχων από ένα θωρακισμένο κομβόι με πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων τον Σεπτέμβριο του 2007.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Paul Slough, ο Evan Slatten και ο Dustin Heard κρίθηκαν ένοχοι για 13 κατηγορίες ανθρωποκτονίας και 17 κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο Nicholas Slatten, σκοπευτής της ομάδας και ο πρώτος που άνοιξε πυρ, καταδικάστηκε με ξεχωριστή κατηγορία για φόνο πρώτου βαθμού.

Ο Slatten καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ οι Slough, Liberty και Heard καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια ο καθένας.

Η σφαγή αμάχων άφησε πίσω της 14 νεκρούς και τουλάχιστον 17 τραυματίες. «Κανένα από τα θύματα δεν ήταν επαναστάτης, και κανείς δεν αποτέλεσε απειλή για την Raven 23», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, σε ένα μνημόνιο καταδίκης που κατέθεσε στο δικαστήριο στις 8 Απριλίου.

Σε ένα δελτίο τύπου μετά την καταδίκη των τεσσάρων το 2014, η Blackwater - πλέον γνωστή ως Academi μετά την πώληση και τη μετονομασία της το 2011 – δήλωσε ότι ήταν «ανακουφισμένη αφού το δικαστικό σύστημα ολοκλήρωσε την έρευνά του στην τραγωδία που συνέβη στην πλατεία Nisour το 2007 και ότι οποιαδήποτε αδικοπραγία που πραγματοποιήθηκε έχει αντιμετωπιστεί από τα δικαστήρια.»

Πηγές

Reuters
Independent

Παλαιότερα άρθρα: