Καταδίκη στελέχους της ΕΥΠ και αξιωματικού της ΕΛΑΣ για κύκλωμα δουλεμπορίας

doulemporoi
Διαβάστε επίσης

Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ αλλά και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών!

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει με διαδοχικά δημοσιεύματα το 2015 «Το Βήμα», με βάση και έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στην διάρκεια της δίκης προχώρησαν σε σημαντικές καταθέσεις πρώην και νυν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, της ΕΥΠ αλλά και του Λιμενικού χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. Σε ορισμένες από αυτές τις καταθέσεις μνημονεύθηκε ότι ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που φέρεται να εμπλέκονται σε δουλεμπόριο, ήταν πληροφοριοδότες των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών. Προκαλώντας σχετικές απορίες για το παρασκήνιο των ερευνών, των κρατικών υπηρεσιών, όταν μάλιστα η χώρα μας είναι υπόλογη για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Εκτός των δύο αξιωματούχων που καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης οκτώ και έξι ετών, καταδικαστικές αποφάσεις υπήρξαν και για δύο ιδιώτες που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στα κυκλώματα Στους δύο ιδιώτες επιβλήθηκαν ποινές οκτώ και εννιά ετών κάθειρξης. Με την πλευρά των κατηγορουμένων να μιλά για άδικη καταδίκη και για αστήρικτο κατηγορητήριο. Στην ίδια δικογραφία κατηγορούμενοι ήταν τρεις ακόμη αλλοδαποί (κυρίως ιρακινής καταγωγής) που θεωρείται ότι σχετίζονταν με ομάδες διακινητών λαθρομεταναστών. Τα άτομα αυτά ωστόσο δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και δεν υπήρξε εκπροσώπησή τους από δικηγόρους.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει προ πενταετίας μετά την αποστολή πολυσέλιδων αναφορών που είχε χειριστεί αρχικά η ΕΥΠ, για σχέσεις τουλάχιστον 20 Τούρκων και άλλων διακινητών μεταναστών με Έλληνες αξιωματούχους που τους προσέφεραν -με το αζημίωτο- κάλυψη και αρωγή στις ενέργειές τους.

Σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από υπόθεση απελευθέρωσης, με την αναφερόμενη διαμεσολάβηση του πράκτορα της ΕΥΠ, Ελλήνων ενόπλων δουλεμπόρων που είχαν εντοπίσει αστυνομικοί και λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα και στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Επίσης είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες και ανταλλαγές SMS μεταξύ αξιωματούχων (χρησιμοποιούσαν τα επονομαζόμενα «πακιστανικά» τηλέφωνα) και διακινητών λαθρομεταναστών. Με τους τελευταίους να ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για «εξυπηρετήσεις», με έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών, αδειών παραμονής κ.λπ.

Επιπλέον είχε διερευνηθεί ταξίδι ενός από τους υπόπτους αξιωματικούς στο Ιράκ το 2014. Από την πλευρά του ωστόσο προέβαλε την δικαιολογία – με βάση και άλλες καταθέσεις- ότι το ταξίδι αυτό αφορούσε σχέδια «επενδύσεων στη Μέση Ανατολή. Ακολούθως τον δικαστικό φάκελο είχαν εξετάσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

Πηγή: vima.gr

Παλαιότερα άρθρα: