Καταγγελία για την έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

meth
Διαβάστε επίσης

Το θέμα σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει πάρει εκρηκτικές διατάσεις με την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διατάζει έρευνα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το θέμα των κλειστών κλινών, μετά και από καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Συγγεκριμένα, ο φάκελος των κλειστών κλινών σε ΜΕΘ έχει ήδη ανατεθεί και διερευνάται από τον εισαγγελέα Στ. Μπαξεβάνη, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια «κατεπείγουσας έρευνας» για το θέμα.

Η υπόθεση της υπολειτουργίας των ΜΕΘ απασχολεί τη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στα τέλη Απριλίου, στον Άρειο Πάγο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην οποία τόνιζε ότι 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές, εξαιτίας κενών στη στελέχωσή τους και ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αυτή τη στιγμή από τα 26 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 20, ενώ από τα 20 της ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) είναι διαθέσιμα τα 12. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, προέδρο του συλλόγου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, «η κατάσταση είναι τραγική. Φέτος, είχαμε 200 σχεδόν νεκρούς από τη γρίπη, λόγω ελλιπούς λειτουργίας των ΜΕΘ που προκαλείται από την έλλειψη προσωπικού. Περιμένουν να φτάσουν τους 300 για να κινητοποιηθούν;».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο αποχώρησαν άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις εντατικές και στη θέση τους δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι νοσηλευτές, παρότι υπήρχε υπόσχεση ότι αυτό θα είχε γίνει από τον Ιανουάριο.

Την ίδια κατάσταση περιγράφει στο Αττικόν ο κ. Θ. Πλαγιανάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο από τα 27 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 14 «αποκλειστικά λόγω έλλειψης προσωπικού», ενώ πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ράντζα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη προκήρυξη στο νοσοκομείο αντιστοιχούν 22 εργαζόμενοι για τις ΜΕΘ, οι οποίοι, όμως, παρότι έχει δρομολογηθεί να έρθουν από τον Ιανουάριο, δεν έχουν αναλάβει εργασία.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει, ουσιαστικά, την πολιτεία για εγκληματική ολιγωρία ως προς το να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ κινδυνεύει να ματαιωθεί. Η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες.

Παλαιότερα άρθρα: