Καταγγέλλουν ΤΡΟΙΚΑ, ΕΚΤ και λιτότητα χιλιάδες άνθρωποι στη Φρανκφούρτη

eurogroup-570
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δεν είναι μια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας όπως μπορεί πολλοί να σκεφτούν. Ωστόσο την Τετάρτη αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι στη Φρανκφούρτη για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας.

Γιατί στη Φρανκφούρτη; Επειδή εκεί βρίσκεται το νέο κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κόστισε παραπάνω από 1,3 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των οργανωτών, θεωρούν την ΕΚΤ συνυπεύθυνη για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, δεδομένης της τεράστιας επιρροής που έχει στο σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής των Ευρωπαϊκών κρατών.

Η πολυπληθής αυτή συγκέντρωση έρχεται μετά από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κύπρο, με την αφορμή των εκεί εργασιών του διοικητικού της συμβουλίου.

«Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας. Και η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια» δηλώνει ο Ούρλιχ Βίλκεν, ένας από τους διοργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης. Το κίνημα το οποίο οργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι το Blockupy, το οποίο είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει πολύ το προσεχές διάστημα, αφού πρόκειται για ένα κίνημα που καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές και υπερασπίζεται πολίτες και εργαζόμενους των οποίων το βιοτικό επίπεδο έχει καταρρεύσει, χωρίς συγκεκριμένο εθνικό πλαίσιο.

Είναι προφανές ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει μάλλον την τιμητική της στην εν λόγω διαδήλωση, αφού θα στηρίξουν τη θέση της πολίτες από όλο τον κόσμο.

Αυτό που φαίνεται πως τείνει να δημιουργηθεί είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα με πολίτες από όλη την ήπειρο που βγαίνουν από τα στενά όρια των χωρών τους και αντιμετωπίζουν την οικονομική και πολιτική κρίση ως αυτή που είναι, δηλαδή ευρωπαϊκή.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: