Καταλονία: Ξεκινά διαδικασία απόσχισης από την Ισπανία

mariano-raxoi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν 72 βουλευτές από τους 135 του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, εγκρίνοντας κείμενο με το οποίο ξεκινά διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας», το αργότερο μέχρι το 2017.

Η ελαφρώς μικρότερη ομάδα βουλευτών που αντιτίθενται στην απόσχιση από την Ισπανία, υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα όρθιοι κρατώντας στα χέρια σημαίες της Καταλονίας και της Ισπανίας.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», δήλωσε πριν την ψηφοφορία ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ΝΑΙ).

«Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε», σημείωσε ο ίδιος στη συνεδρίαση.

Οι ατυνομιστές που στις τελευταίες εκλογές επικράτησαν κατακτώντας την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%), θεωρούν ότι διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως «το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια», συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο το «κυρίαρχο» περιφερειακό κοινοβούλιο δεν θεωρεί στο εξής πως «υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι, σφοδρός πολέμιος της απόσχισης της Καταλονίας, ανακοίνωσε ότι θα κατέθετε εχθές επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα υπέρ της αυτονομίας που ενέκρινε σήμερα το καταλανικό Κοινοβούλιο.

«Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της (κοινοβουλευτικής) πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Στο ίδιος διάγγελμα τόνισε ότι έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη, έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, για το θέμα.

Παλαιότερα άρθρα: