Καταλονία: Σε προωρές εκλογές οδηγεί ξανά η ριζοσπαστική αριστερά

4bddd5d8183117d53ce5e596364f5fe4_XL
Διαβάστε επίσης

Νέα προσφυγή στις κάλπες περιμένει τους Καταλανούς μετά την άρνηση του μικρού αντικαπιταλιστικού κόμματος Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) να υποστηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αρτούρ Μας ώστε να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η απόρριψη του Αρτούρ Μας από τους συνέδρους του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος κατά την ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Κυριακή οδηγεί σε διάλυση του καταλανικού Κοινοβουλίου και προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο.

Ο Καταλανός πρόεδρος ηγείται της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Το CUP τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές του με τον Αρτούρ Μας είναι τεράστιες και τελικά έφραξαν το δρόμο στη στήριξη που ο τελευταίος χρειαζόταν ώστε να μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Στις κάλπες του Σεπτεμβρίου η συμμαχία κομμάτων υπό τον Μας Junts pel Si (Μαζί για το “Ναι’) συγκέντρωσε 62 εκ των 135 εδρών του τοπικού Κοινοβουλίου. Το CUP απέσπασε δέκα έδρες και μετατράπηκε σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην Καταλονία.
Μετά την αποτυχία του Αρτούρ Μας να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η συμμαχία Junts per Si απευθύνθηκε στο CUP με ένα νέο «προσχέδιο συμφωνίας», με την ελπίδα να γίνει δεκτό.

Το σχέδιο-«τελευταία πρόταση» είχε κοινωνικό χαρακτήρα προβλέποντας «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, όπως το καζίνο στην Ταραγόνα.

Ενδεικτική της διαίρεσης στους κόλπους του CUP είναι η ισοπαλία που «βγήκε» στην πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής. Οι σύνεδροι του κόμματος κλήθηκαν να ψηφίσουν και σήμερα, με το αποτέλεσμα να βάζει εκ νέου την Καταλονία σε τροχιά πρόωρων εκλογών -τη στιγμή μάλιστα που η Ισπανία βρίσκεται εν μέσω μετεκλογικού αδιεξόδου μετά την κάλπη της 20ής Δεκεμβρίου.

Παλαιότερα άρθρα: