Κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μελετά κυρώσεις ακόμη και σε βάρος του Πούτιν με αφορμή την Ουκρανία
Διαβάστε επίσης

Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε σήμερα πως οι ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να εξαπολύσουν επιθέσεις με το πρόσχημα ότι πολεμούν την τρομοκρατία.

«Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) επιβεβαιώνει τη συμφωνία των παρατάξεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης σε μια προσωρινή εκεχειρία από τα μεσάνυχτα», ανέφερε ανακοίνωση της HNC. Η HNC ανέφερε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «προτεινόμενο κείμενο προκειμένου να συνεχίσουν τις εχθρικές επιχειρήσεις εναντίον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τη δικαιολογία ότι πολεμούν την τρομοκρατία».

Η Ρωσία έχει λάβει πληροφορίες ότι όλα τα μέρη που αναμένονταν να λάβουν μέρος στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν πει ότι θα το κάνουν, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μιλώντας σε μια συνάντηση με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν είπε πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε, ωστόσο, να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων» που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ και οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Η αδυσώπητη μάχη κατά των οργανώσεων αυτών θα συνεχιστεί βεβαίως. Έχω την ελπίδα ότι οι αμερικανοί εταίροι μας συμμερίζονται επίσης αυτή την αρχή», είπε.

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία αναμένει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει ένα ψήφισμα που θα επικυρώνει τη σχεδιαζόμενη «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% πως το σχέδιο εκεχειρίας θα εφαρμοστεί. Ο Σεργκέι Λαβρόφ χρησιμοποίησε επίσης τη συνέντευξη Τύπου για να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να αποφύγουν την «ασάφεια» όσον αφορά ένα «Σχέδιο Β’» για τη Συρία και να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Παλαιότερα άρθρα: