Καταργήθηκαν όλοι οι πυλώνες της Ενωμένης Ευρώπης

metanasteutiki
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πάνος Γ. Χατζηστεργίου,

Ζούμε αναμφίβολα ιστορικές στιγμές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στο εσωτερικό της Ε.Ε. και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και προϊόντων. Edit: Τα υπόλοιπα που λένε οι ευρωπαϊστές είναι φρουφρου κι αρώματα.

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου καταργήθηκαν και οι δύο αυτές βασικές αρχές. Πρώτον είχαμε την κατάργηση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα με την εφαρμογή των Capital Control, που απειλεί να επεκταθεί και στην Ιταλία η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των νέων κανόνων αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την εφαρμογή του BRRD δηλαδή του bail – in.

Δεύτερον, η κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων (Σένγκεν) ήδη έπεσε ως πρόταση για την Ελλάδα και με δεδομένο ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα και τον ισλαμικό εξτρεμισμό να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, είναι θέμα χρόνου να έχουμε αυτόβουλη αποχώρηση από την συνθήκη Σένγκεν (η Δανία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να βγει από την συνθήκη υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος) ή υποχρεωτική υποχώρηση μέλους.

Αν τελικά καταρρεύσει η Ιταλία που αγγίζει το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε ποσοστό του ΑΕΠ και εξέλθει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο ενδεχόμενα θα συμβούν: Ή θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ε.Ε. ή θα εντείνει τον συγκεντρωτισμό της. Ας ελπίσουμε για το 2016 ότι η Ιστορία θα γράψει για την πτώση της Ε.Ε.

πρώτη δημοσίευση στον λογαριασμό του Π.Γ. Χατζηστεργίου στο facebook χωρίς τίτλο

Παλαιότερα άρθρα: