ΚΕΕΛΠΝΟ : Υγειονομική βόμβα για χιλιάδες πρόσφυγες η Ειδομένη

LOGO-KEELPNO
Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, λόγω των άθλιων συνθηκών υγιεινής στον καταυλισμό της Ειδομένης εξέδωσε προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Μάλιστα, από χθες το πρωί μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια γραμμένα στα αραβικά και στα φαρσί, προειδοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν κατά την παραμονή τους εκεί και προτρέποντάς τους παράλληλα να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. 

Ήδη στον καταυλισμό έχουν εμφανιστεί κρούσματα ψώρας και άλλων δερματικών παθήσεων, ενώ θερίζουν οι γαστρεντερίτιδες και οι δηλητηριάσεις, αφού τα τρόφιμα που διακινούνται είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και δεν ελέγχονται. Η έλλειψη συνθηκών στοιχειώδους σωματικής υγιεινής δημιουργεί τον κίνδυνο έξαρσης και μετάδοσης ασθενειών, όπως μηνιγγίτιδα, φυματίωση, ιλαρά κ.ά.. Εστίες μολύνσεων αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, και τα στάσιμα νερά που υπάρχουν σε πολλά σημεία του καταυλισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστίες κουνουπιών που μεγεθύνουν τον κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων.

Από χθες το μεσημέρι παρατηρήθηκε ελαφρά αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για αποχώρηση από τον καταυλισμό. Ενδεικτικά χθες μόνο τρία λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν, ενώ οι περισσότεροι δήλωναν ότι θα παραμείνουν γιατί ελπίζουν στο άνοιγμα των συνόρων που θα τους επιτρέψει τη συνέχεια του ταξιδιού τους.

Παλαιότερα άρθρα: