Κέρι: Μέχρι το τέλος του 2016 ο ISIS θα έχει αποδυναμωθεί

isis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει πως οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία θα αποδυναμωθούν σε μεγάλο βαθμό έως τα τέλη του 2016.

Ερωτηθείς από μερίδα των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, εάν αυτό το έτος θα σημάνει το τέλος του Ισλαμικού Κράτους, ο Κέρι απάντησε:

«Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του 2016, ο στόχος μας για την εξουδετέρωση του Daesh (ή ISIL ή ISIS) … θα επιτευχθεί. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο». Ο Κέρι δήλωσε ακόμη πως το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη χάσει το 20-30 τοις εκατό του εδάφους που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία σε συνδυασμό και περίπου 40 τοις εκατό στο Ιράκ ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, η τζιχαντική ομάδα έχασε τον έλεγχο της δυτικής ιρακινής πόλης του Ραμάντι τον περασμένο μήνα, σε μια κατά κράτος νίκη για τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίχθηκαν επιχειρησιακά από τις ιρακινές δυνάμεις.

Εντούτοις, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, λένε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αδύναμη και στερείται επαρκούς στρατιωτικής υποστήριξης από άραβες σουνίτες συμμάχους, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει μια βάση σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδίως στη Λιβύη και την Υεμένη.

Ο Κέρι από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός έχει ενισχύσει σημαντικά τη συμμετοχή του, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και τεσσάρων άλλων χωρών έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τον αγώνα τους.

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είπε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί στις 2 Φεβρουαρίου με τους υπουργούς εξωτερικών είκοσι τεσσάρων εκ των κρατών που αποδεικνύονται πιο δραστήρια ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να λάβει πρόσθετες δεσμεύσεις.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: