Κίνα: Η χρήση βίας στη Συρία δεν είναι λύση

kina
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του προς την χρήση βίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, λέγοντας ότι η πολιτική λύση εξακολουθεί να είναι η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας την Παρασκευή.

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία σε μια δραματική κλιμάκωση των εκτός Συρίας εμπλεκόμενων μερών στον εμφύλιο πόλεμο. Όπως είναι γνωστό, αυτή η ενέργεια έχει επικριθεί από τη Δύση ως μια ρωσική προσπάθεια στήριξης στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά τον υποτιθέμενο στόχο της επίθεσης στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διενεργούν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηρίζοντας παράλληλα τις ομάδες της αντιπολίτευσης που μάχονται τον Άσαντ.

Επισκεπτόμενος τη Βουλγαρία, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι η Κίνα στηρίζει τις διεθνείς επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο και παρέχει τη στήριξή της στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

«Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και όχι υποψίες ή κατηγορητήρια» δήλωσε ο Γουάνγκ. Εντούτοις, συνέχισε λέγοντας «Η βία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Μια πολιτική λύση εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός τρόπος για την έξοδο από αυτή την κρίση».

Είναι γεγονός πως, ενώ η Κίνα ψηφίζει μαζί με τους Ρώσους συναδέλφους της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, έχει εκφράσει την ανησυχία της για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης.

Η Κίνα, με διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή που δεν χαρακτηρίζεται ως κλειδί, παρά την εξάρτησή της από την περιοχή για το πετρέλαιο, έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να τερματίσει την κρίση. Παράλληλα, διατηρεί επίσης τις δικές της ανησυχίες σχετικά με τους ισλαμιστές μαχητές που προέρχονται από τη δυτική περιοχή της Ξινγιάνγκ και οι οποίοι μάχονται στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Γι’ αυτό το λόγο ο Γουάνγκ δήλωσε πως η Κίνα συμμετέχει στις διεθνείς αντιτρομοκρατικές συνεργασίες με «το δικό της τρόπο».

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια γουάν (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ) στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και άλλες χώρες, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν με την μεταναστευτική κρίση από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: