Κινέζοι εξαγόρασαν την ιταλική Pirelli

Pirelli-Tyres
Διαβάστε επίσης

Υπό κινεζικό έλεγχο βρίσκεται από χθες το βράδυ και επίσημα η ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli, ωστόσο η έδρα της και ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης θα παραμείνει στο Μιλάνο… Την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών της ιταλικής εταιρίας αγόρασε η κινεζική δημόσια επιχείρηση ChemChina έναντι 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μετέδωσε ο ιταλικός Τύπος, το μάνατζμεντ της βιομηχανίας ελαστικών πρόκειται να συνεχίσει να διαθέτει αυτονομία κινήσεων και ο πρόεδρός της, Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα θα παραμείνει στην θέση του, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη χθες, μέχρι το 2021.

Στο εξής, η παραγωγή ελαστικών για αυτοκίνητα και μηχανές πρόκειται να διαχωριστεί από εκείνη για φορτηγά, η οποία θα αποτελέσει μέρος κοινής βιομηχανικής στρατηγικής με αυτή της εταιρίας Aeolus Tyre, ιδιοκτησίας, πάντα, της ChemChina.

Σύμφωνα με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται με την υπογραφή, η ChemChina θα διαθέτει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft το 13%, οι ιταλοί μέτοχοι (ανάμεσά τους και ο Τρονκέτι Προβέρα) το 15% και οι τράπεζες Unicredit και Ιntesa San Paolo το 3,5% αντίστοιχα.

Παλαιότερα άρθρα: