Κινέζος Υπ. Εξ.: «Δεν σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τις ΗΠΑ»

Chinese-Foreign-Minister
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σήμερα Τρίτη, η Κίνα δεν προσβλέπει στο να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να γίνει άλλη μια Αμερική, προτείνοντας στους Αμερικανούς να μελετήσουν 5.000 χρόνια κινεζικής ιστορίας, προκειμένου να μπορέσουν να διαβάσουν καλύτερα τις εξελίξεις.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρούονται τακτικά για τα πάντα, από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τις αξιώσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ και οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ έχουν κατ’ εξακολούθηση επικρίνει την Κίνα.

Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ανέφερε ότι είναι φυσικό οι δύο χώρες να διατηρούν περιοχές τριβής, αν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.

«Η ρίζα αυτών των προστριβών έγκειται στο ότι μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν στρατηγικές αμφιβολίες σχετικά με την Κίνα, και ανησυχούν ότι αυτή κάποια μέρα θα αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά ο Wang.

«Θέλω να τονίσω και πάλι εδώ, ότι η Κίνα δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ότι η Κίνα δεν είναι δυνατόν να γίνει άλλη μία Αμερική», ήταν οι ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να αντικαταστήσουμε ή να ηγηθούμε κανενός, και προτείνω στους φίλους Αμερικανούς να μελετήσουν και να καταλάβουν περισσότερα από τις συσσωρευμένες ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις της μακραίωνης κινεζικής ιστορίας και να μην κρίνουν τυφλά με τον αμερικανικό τρόπο σκέψης», συμπλήρωσε ο Wang.

«Αν αντιληφθούν και σταθούν σε αυτό το σημείο, οι προοπτικές για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις κρίνονται ελπιδοφόρες».

Δεν είναι σαφές σε ποιο μέρος της ιστορίας αναφερόταν ακριβώς ο κινέζος αξιωματούχος, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές αυτοκρατορίες στο παρελθόν έχουν συμπεριλάβει ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο, τη σύγχρονη Μογγολία και τμήματα της Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: