Κινήσεις απόσχισης του Γ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ – Ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα

on March 9, 2010 in Washington, DC.
Διαβάστε επίσης

Ακόμη ένα μεγάλο πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος βλέπει να πέφτει στο κενό η προσπάθεια που έχει κάνει για να δημιουργήσει κλίμα ενότητας στο κόμμα. Εκτός από τις συνεχιζόμενες κόντρες με τον υπουργό Μεταφορών, Μ. Χρυσοχοΐδη και την έντονη κριτική που του ασκείται τόσο από τον κ. Χρυσοχοΐδη όσο και από μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει και τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να κάνει κινήσεις… απόσχισης που δείχνουν προς την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Παπανδρέου, έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να ιδρύσει καινούριο κόμμα. Ωστόσο οι κινήσεις του δείχνουν το αντίθετο. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ξεκινά περιοδείες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης «Από τον ανένδοτο στην Αλλαγή» που διοργανώνει το ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου με την αφορμή της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Η περιοδεία ξεκινά από την Κρήτη όπου στις 24 Οκτωβρίου ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έκθεση.

Αυτό το οποίο έχει πυροδοτήσει τα σενάρια περί πρόθεσής του να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα, είναι η φράση που υπάρχει στην ανακοίνωση ότι η έκθεση αυτή αποτελεί «το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς επίσης και πως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, όμως, φέρεται να έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες αν κατέβει ξανά στις εκλογές ως αρχηγός κόμματος θα εξασφαλίσει ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό, ενώ υπάρχουν συνεργάτες του που διαρρέουν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 10%!

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την έκθεση, έχει ως εξής:

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», που θα στεγαστεί στο Ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 7:30 μμ, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης στην Αθήνα, πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά: Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κούν – Σολωμός),

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού – 1984, που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος,

Αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

Σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Η ανάδειξη της αλήθειας μέσα από την παρουσίαση των ίδιων των γεγονότων και των πρωταγωνιστών τους, αποτελεί την καλύτερη απάντηση προς όλους εκείνους που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, με στόχο, αφενός μεν να αποσιωπήσουν τις ευθύνες τους, αφετέρου δε να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα για την επίτευξη των δικών τους σκοπιμοτήτων, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες επιθέσεις που δέχεται το έργο των υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Η είσοδος στην Έκθεση, θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθούν με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Παλαιότερα άρθρα: