Κλείνουν τα σύνορα Αυστρίας Γερμανίας: Κίνδυνος να ξεμείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

prosfuges-sunora-arxeiou
Διαβάστε επίσης

Στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος φαίνεται ότι προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση μια ημέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, το σημείο εισόδου, δηλαδή, των μεταναστών στο γερμανικό έδαφος. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG. «Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τη Δευτέρα να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η ΕΕ προσανατολίζεται στη λήψη στρατιωτικής δράσης κατά των λαθροδιακινητών στη Μεσόγειο θάλασσα.

Βάσει του μέτρου αυτού, που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Μία ημέρα μετά από την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα του Σαββάτου με την παρατήρησή της προς την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο με αφορμή, τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προσφύγων, είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στο να ενοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν δεν είναι ικανός και ότι χρειάζεται μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα.

Παλαιότερα άρθρα: