Κλιμακώνεται η ένταση στο Παλαιστινιακό με την πυρπόληση του τάφου του Ιωσήφ

tafos-Iwsof
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με νέο κρούσμα επιδεινώνονται οι σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης ενώ μία Τρίτη Ιντιφάντα είναι έτοιμη να ξεσπάσει. Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά χθες πριν ξημερώσει στον τάφο του Ιωσήφ, ιερό τόπο για τους Εβραίους στη Ναμπλούζ στη βόρεια πλευρά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αρχίζοντας έτσι την «Παρασκευή της Επανάστασης».

Βόμβες μολότοφ εκτοξεύθηκαν από δεκάδες Παλαιστίνιους προς το συγκεκριμένο εβραϊκό προσκύνημα με αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές στο μνημείο. Πρόκειται για κρούσμα βίας το οποίο δίνει πλέον και θρησκευτικό χαρακτήρα στις κλιμακούμενες συγκρούσεις.

Άλλωστε είναι διεθνώς πλέον εκπεφρασμένοι οι φόβοι για μία νέα Ιντιφάντα. Ο τάφος στον τόπο του προσκυνήματος για τους Εβραίους, είναι το μέρος όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Ιωσήφ, ενός από τους 12 γιους του Ιακώβ, που πωλήθηκε από τους αδελφούς του και οδηγήθηκε στην Αίγυπτο, απ” όπου η σορός του επεστράφη, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση. Για τους παλαιστίνιους εκεί ότι βρίσκεται ο τάφος ενός τοπικού σεΐχη. Κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα στην πενταετία 2000-2005, το σημείο αυτό αποτέλεσε ξανά μέρος αιματηρών συγκρούσεων.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 32 άτομα και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1000 στην Παλαιστινιακή πλευρά ενώ στην Ισραηλινή είναι 7 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες, μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες που έχει ξανανοίξει ένας επικίνδυνος κύκλος εχθροπραξιών.

Στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης δεν γίνεται τίποτα σημαντικό. Αντιθέτως το Ισραήλ παίρνει μέτρα φύλαξης που δυσχεραίνουν πολύ περισσότερο το κλίμα. Χαρακτηριστική περίπτωση ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ με σημεία ελέγχου στις εισόδους και εξόδους. Η αστυνομία έχει αναπτυχθεί μαζικά στην περιοχή και απαγορεύει στους άνδρες κάτω των 40 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών της Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα, φυσικά παραμένει άπραγη όπως έκανε αρχικά και με την προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή. Ακόμη περισσότερο η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει παντελώς την Παλαιστίνη και τις διεκδικήσεις της στα Συμβούλια του ΟΗΕ. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα α πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Παλαιότερα άρθρα: