Κοινή πρόταση της ΕΕ για το μεταναστευτικό προς έγκριση από την Τουρκία

eu_tourkia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια κοινή θέση, την οποία πρόκειται να υποβάλουν στην Τουρκία την Παρασκευή, σχετικά με το πώς να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Βέβαια, θεωρείται αυτονόητο ότι η Άγκυρα έχει ρυθμιστεί να λάβει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Το σχέδιο των προτάσεων υπαγορεύει πως, για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα πρέπει να επανεγκαθίσταται νόμιμα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα, “όχι μόνο σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη προκειμένου να παρασχεθεί καταφύγιο για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα», είπε.

Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η Ευρώπη είναι να προσπαθήσει να πείσει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε κάθε περίπτωση ανταποκριτής του Euronews στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι: “οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπορεί να εμφανίζονται αρκετά σίγουροι ότι έχουν μια συμφωνία που θα καταστεί αποδεκτή από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.»

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλει από την πλευρά της το σχέδιο συμφωνίας ως «απεχθές», λέγοντας ότι «τα σχέδια των ανταλλαγών προσφύγων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας θα ενδυναμώσουν τους παράνομους διακινητές. Η ομάδα Human Rights Watch εξέφρασε κι εκείνη την αντίθεσή της ως προς τη διαφαινόμενη συμφωνία.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: