Κομβικής σημασίας επίσκεψη του Αμερικανού υφ. Εξ. στις Φιλιππίνες

amerikanos_yf_up_ex
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ανώτερος στην ιεραρχία διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ασία έφτασε στις Φιλιππίνες και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας τη Δευτέρα εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το καθεστώς των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα.

Η επίσκεψη των Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Daniel Russel, είναι μέρος μιας περιοδείας συναντήσεών του στη Νοτιοανατολική Ασία που περιλαμβάνει επίσης την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα του.

Ο Russel καταφθάνει τις Φιλιππίνες, καθώς το αίσθημα σύγχυσης μαίνεται σχετικά με τους δεσμούς της Μανίλα με την Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο Rodrigo Duterte να δηλώνει το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στενοί σύμμαχοι των Φιλιππίνων, αφού νωρίτερα προκάλεσε συναγερμό ανακοινώνοντας τον «διαχωρισμό» της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευθυγράμμιση με την Κίνα.

Αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Φιλιππίνων και ο πιο κοντινός τους σύμμαχος όσον αφορά στην ασφάλειά της για περίπου 70 χρόνια.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε ότι ο Russel και ο Yasay θα συζητήσουν συνολικά τις διμερείς σχέσεις των δύο συμμάχων με αφορμή τη δήλωση του Duterte περί «διαχωρισμού» στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

«Οι ΗΠΑ αποζητούν μια διευκρίνιση από τις Φιλιππίνες αλλά και ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι δύο σύμμαχοι», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι η Αμερική βρίσκεται σε σύγχυση. Κι αυτό διότι λαμβάνει ανάμικτα μηνύματα από τη Μανίλα», πρόσθεσε ο Φιλιππινέζος αξιαωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Russel αναμένεται να παραμείνει στη Μανίλα μέχρι την Τρίτη για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και να γευματίσει με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Νέων Ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας (YSEALI), πριν από την αναχώρησή του για την Ταϊλάνδη.

Στην Ταϊλάνδη θα βρίσκεται μέχρι την Τετάρτη για να μεταφέρει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Βασιλιά Bhumibol Adulyadej και να συναντηθεί με Ταϊλανδούς αξιωματούχους με σκοπό να συζητήσουν στη βάση των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών ζητημάτων.

Από την Ταϊλάνδη, θα μεταβεί στην Καμπότζη όπου θα έχεις συνομιλίες με την κυβέρνηση, το κόμμα της αντιπολίτευσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: