Κομισιόν και Γερμανία ούτε να ακούσουν για παιχνίδια με το ΔΝΤ

moskovisi new
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι οτιδήποτε έχει η ελληνική κυβέρνηση στο μυαλό της σχετικά με παιχνίδια με το ΔΝΤ θα πρέπει να τα ξεχάσει.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο αρμόδιος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο θέμα, χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος την συμμετοχή του Ταμείου. «Δεν θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βερολίνο, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», όπως αναφέρει η Καθημερινή.

To μήνυμα είναι ξεκάθαρο και η Ευρώπη θα στηρίξει αυτή τη φορά τη Γερμανική ατζέντα χωρίς καμία γκρίνια. Μάλιστα όχι απλώς τη Γερμανική αλλά του Σόιμπλε. Πάντως καλού κακού, εφόσον ξέρουν πλέον πώς δουλεύει το σύστημα με τις διαπραγματεύσεις θέτουν τις απειλές από την αρχή προκειμένου να μην χαθεί χρόνος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε λοιπόν σχετικά με τις συνέπειες από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα:
«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

Παλαιότερα άρθρα: