Κουβέλης: Δεν βολιδοσκοπήθηκα για την Προεδρία

koubelis proedria
Διαβάστε επίσης

Ότι δεν βολιδοσκοπήθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε δέχθηκε κάποια πρόταση, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης για πρώτη φορά μετά τα ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Τύπου που ενέπλεξαν την ΔΗΜΑΡ σε ένα κύκλο προεδρολογίας. «Το θέμα θα κριθεί στο χρόνο του, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις ασκούμενες πολιτικές», συμπλήρωσε κατά την εισήγησή του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ και Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσιάζουν ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης για προσωπικούς λόγους, η Νίκη Φούντα, η οποία βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να δώσει το «παρών» κανονικά στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι μιλώντας στο Tvxs ο Γ. Πανούσης χαρακτήρισε ως «γελοιογραφία» την υποψηφιότητα Κουβέλη για ΠτΔ. Παράλληλα λέγοντας ότι δεν βλέπει πολιτικό μέλλον στην ΔΗΜΑΡ και σημείωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδριάζει, πάντως αύριο στον απόηχο της προεδρολογίας προκειμένου να εξετάσει τι θα συμβεί με το συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτεμβρίου αλλά φαίνεται ότι θα μεταφερθεί για λίγο αργότερα.

Η φιλικά προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ »Μεταρρυθμιστική Τάση» υπό τον Σπύρο Λυκούδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο και ζητά την αναβολή του μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και προκειμένου να αποφευχθεί κάθε «οξύτητα και αντιπαράθεση».

Ειδικότερα, σήμερα, σε αίτημα προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε και παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας όχι απλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικά αδιέξοδα αλλά δυστυχώς και μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα.

»Όσοι ανήκαμε στην μετασυνεδριακή μειοψηφία αντιμετωπίσαμε από την πρώτη ώρα την μεγάλη ήττα με συναίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας, δεν επιζητήσαμε οποιαδήποτε αναγνώριση και δικαίωση των απόψεων που είχαμε διατυπώσει – άλλωστε τι αξία έχει η δικαίωσή μας μέσα στην συντριβή – σταθήκαμε με συντροφική αλληλεγγύη απέναντι στην ηγετική ομάδα παρά την ευθύνη της για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση και προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε λύσεις.

»Η απάντηση της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτήν την συνετή και υπεύθυνη στάση, ήταν προκήρυξη άμεσα συνεδρίου τον Σεπτέμβριο χωρίς, κατά γενική ομολογία, να υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις συγκρότησής του. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην σημερινή του κατάσταση, το κόμμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόπιστο Συνέδριο.

»Θα αποφύγουμε σήμερα οποιαδήποτε κρίση για τους λόγους που ώθησαν την πλειοψηφία σε αυτήν την ακατανόητη επιλογή, για να αποφύγουμε κάθε οξύτητα και αντιπαράθεση. Σκοπός της παρέμβασής μας με την δήλωση αυτή είναι να ζητήσουμε, έστω τώρα την ύστατη ώρα, η Κ.Ε. να αναστείλει την διεξαγωγή του συνεδρίου και να το προσδιορίσει σε απώτερο χρόνο, όταν θα έχουν διαμορφωθεί τα αντικειμενικά δεδομένα της επόμενης περιόδου.

»Όταν θα ξέρουμε δηλαδή επισήμως τις περί την Προεδρία της Δημοκρατίας προθέσεις ίσως και προτάσεις όλων των κομμάτων, όταν θα έχουν επίσης διαμορφωθεί προθέσεις αλλά και προτάσεις για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όταν θα έχουμε ευκρινέστερα διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα, όταν τελικώς θα έχουμε πιο καθαρό το ζήτημα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ή όχι.

»Είναι υποχρέωση της πλειοψηφίας να μην οδηγήσει την ΔΗΜΑΡ σε μία προβληματική διαδικασία, με την απουσία ενός σημαντικού τμήματος του κόμματος, και κυρίως χωρίς αποσαφηνισμένους προσανατολισμούς.

»Το κόμμα δεν έχει σαφές σχέδιο και δεν θα το αποκτήσει σε Συνέδριο που θα συγκληθεί χωρίς τον αναγκαίο χρόνο για ευρύτερη συζήτηση στις γραμμές του, δηλαδή χωρίς στοιχειώδεις Συνεδριακές προδιαγραφές. Το Συνέδριο είναι ύψιστη κομματική διαδικασία. Ας σταθούμε σοβαροί απέναντί του.
Η ευθύνη της πλειοψηφίας αυτήν την ώρα είναι μεγάλη».

Παλαιότερα άρθρα: