«Κούρεμα και των πολλαπλών και υψηλών συντάξεων σκέφτεται η Κυβέρνηση»

kourema
Διαβάστε επίσης

Γράφει o Γιάννης Νάκος

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς ολοένα και πιο πολύ αυξάνονται τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει επί καθημερινής βάσεως. Η σημερινή ατζέντα φέρνει στο προσκήνιο την μείωση, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό των πολλαπλών και υψηλών συντάξεων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δανειστών σε ότι αφορά την λεγόμενη «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση», που σκέφτεται να προωθήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Αρχικά πληροφορίες αναφέρουν πως και τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης δείχνουν μια διάθεση υπαναχώρησης από τις «κόκκινες γραμμές» σε επιμέρους ζητήματα του ασφαλιστικού, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες διαφωνίες με τους θεσμούς και να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έχουμε λοιπόν επί τάπητος,το ενδεχόμενο δημιουργίας χαμηλότερου πλαφόν σε όσους παίρνουν πολλές συντάξεις, δηλαδή σε περίπου 400.000 συνταξιούχους.

Ο απώτερος στόχος, είναι οι συνταξιούχοι αυτοί να μην λαμβάνουν συνολικά πάνω από 2.300 ευρώ μηνιαίως από πολλαπλές πηγές (κύρια, επικουρική, μέρισμα κ.λπ.) ενώ το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.

Σε αυτό το σημείο,καλό είναι να αναφέρουμε πως το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση το πενταπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο εξαπλάσιο αυτής. Μέχρι πριν λίγο καιρό, το ανώτατο πλαφόν για την κύρια σύνταξη ήταν 2.773 ευρώ και των πολλαπλών στα 3.680 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως για τους αγρότες εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να επιλέξουν σε ποια ασφαλιστική κλάση θα ανήκουν.
Αυτό όμως, εν τοις πράγμασι θα έχει ως αποτέλεσμα,όσο χαμηλότερο είναι το ύψος της εισφοράς, τόσο χαμηλότερη θα είναι η εθνική σύνταξη.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό όποιος αγρότης επιλέξει εισφορά 10%, δηλαδή το 50% της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, θα λαμβάνει κύρια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο μισό της νέας εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, δηλαδή 192 ευρώ. Όποιος επιλέξει εισφορά 15%, θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 288 ευρώ, δηλαδή το 75% των 384 ευρώ. Ενώ αντίστοιχα, όποιος αγρότης επιλέξει την ανώτατη κλάση του 20%, θα λάβει εθνική σύνταξη 384 ευρώ, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει κλείσει 15 χρόνια ασφάλισης και είναι 67 ετών και άνω.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από την γενικότερη εικόνα των πραγμάτων μέχρι σήμερα, είναι πως βλέπουμε μια κυβέρνηση σε πλήρη αποδιοργάνωση, μή ικανή να ανταποκριθεί τόσο στις προεκλογικές της εξαγγελίες, όσο και στα ποιοτικά-ηθικά χαρακτηριστικά που απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.
Επιπροσθέτως, το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης που επικρατεί στην κοινωνία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους επόμενους μήνες που θα έρθουν, προδιαθέτοντας αρνητικά για ακόμη μια φορά, τους δρώντες τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εν κατακλείδι, είναι πλέον πασιφανές το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να εξαντλήσει όλη της την θητεία, και πώς να γίνει αυτό βέβαια, όταν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να στρέψει εναντίον της, ακόμη και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της.Εύχομαι και ελπίζω,εάν φθάσουμε στο ύστατο σημείο να επανέλθει στο τραπέζι η φημολογία για επικείμενες εκλογές, αυτές να προηγηθούν, μόνο ύστερα από μια κυβέρνηση Εθνικού σκοπού τεχνοκρατικής φύσεως ,που θα αναλάβει δίχως το πολιτικό κόστος στο πίσω μέρος του μυαλού της, να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που θα μας απαλλάξουν κάποια στιγμή από τον βραχνά των μνημονίων. Γιατί τα μνημόνια είναι δυσβάσταχτα, αλλά όπως μας έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία των 6 τελευταίων ετών, η μή σωστή εφαρμογή τους είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτη.

Παλαιότερα άρθρα: