Κουρεύονται τα προνόμια πρώην πρωθυπουργών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Διαβάστε επίσης

Την μείωση των προνομίων που απολαμβάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Βουλής και πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η διαδικασία αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση περιλαμβάνει:
• Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής θα έχουν γραφείο σε κτίρια της Βουλής εκτός όμως κοινοβουλίου. Εξαιρούνται όσοι έχουν εκλεγεί βουλευτές.
• Απομακρύνονται περισσότεροι από 40 μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στα γραφεία πρώην προέδρων της Βουλής και πρώην πρωθυπουργών.
• Πλέον θα έχουν μέχρι τρεις μετακλητούς υπαλλήλους. Επίσης, ορίζεται ρητά ότι με την πάροδο δύο βουλευτικών περιόδων μετά τη λήξη της θητείας των πρώην προέδρων ή πρωθυπουργών, μπορεί να διορίζεται μόνο ένας μετακλητός υπάλληλος στα γραφεία τους.
• Μειώνεται η προσωπική τους ασφάλεια, καθώς από έξι θα έχουν τέσσερις αστυνομικούς, από τη φρουρά της Βουλής.
• Μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, κατά 10%
• Από 1/1/2016 καταργείται το leasing στα βουλευτικά αυτοκίνητα και αλλάζουν τα κριτήρια.
• Προς κατάργηση μπαίνει και το αφορολόγητο των βουλευτών.

«Σήμερα, ξεκινά μια δυναμική συζήτηση για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και έχει στόχο, τόσο την περαιτέρω διαφάνεια του Κοινοβουλίου, όσο και τον εκσυγχρονισμό του», δήλωσε σχετικά ο κ. Βούτσης.

Στην ίδια διαδικασία θα περιληφθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής να ανανεώνει συμβάσεις συμβασιούχων υπαλλήλων της Βουλής, προκειμένου να λυθούν προβλήματα όπως εκείνο που είχε προκύψει με τους συμβασιούχους του καναλιού της Βουλής και την τότε πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παλαιότερα άρθρα: