Κρίσιμη η κατάσταση στη Συρία, βομβαρδισμοί σπάνε την εκεχειρία

Μαίνεται ο κυβερνοπόλεμος στη Συρία
Διαβάστε επίσης

Με σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Χομς και τη Δαμασκό και με περισσότερους από 200 νεκρούς, το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με τον δικό του τρόπο στην προαναγγελία της εκεχειρίας, την ώρα που ο επικεφαλής του Αλ Νούσρα καλούσε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία να εντείνουν τη μάχη κατά του προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του.

Το γεγονός ότι στον συριακό εμφύλιο εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα πολύπλοκη και λιγοστεύει τις πιθανότητες να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλους τους εμπλεκόμενους. Παρά τις αδυναμίες της, όμως, η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Περίπου 100 ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες συμφώνησαν στην έναρξη της εκεχειρίας, στην οποία είχαν καταλήξει νωρίτερα στις αρχές της εβδομάδας ΗΠΑ και Ρωσία, ως επικεφαλής της 17μελούς Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG). Από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης έπρεπε να συμφωνήσουν, πέρα από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, ιρανικοί σύνδεσμοί, καθώς επίσης σιιτικές εθνοφρουρές από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Η στάση των ISIS και Αλ Νούσρα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκεχειρίας είναι το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν -για ευνόητους βέβαια λόγους- οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Με σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Χομς και τη Δαμασκό με περισσότερους από 200 νεκρούς, το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με τον δικό του τρόπο στην προαναγγελία της εκεχειρίας την ώρα που ο επικεφαλής του Αλ Νούσρα Αλ Γκολάνι καλούσε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία να εντείνουν τη μάχη κατά του προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του.

Παλαιότερα άρθρα: