Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup

eurogrou_dnt
Διαβάστε επίσης

Ύστερα από 14 μήνες το  Eurogroup  συνεδριάζει απόψε στο Λουξεμβούργο για να κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού Μνημονίου που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 με τους δανειστές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας –ESM.

Σήμερα συνεδριάζει  και το EuroWorking Group που θα αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των «θεσμών».

Η ελληνική πλευρά αισιόδοξη έπειτα από τη συνάντηση Τσακαλώτου- Μοσχβισί στην Ουάσιγκτον, θεωρεί «τελειωμένη υπόθεση» την έγκριση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση ελπίζει στην λήψη της δόσης ολόκληρης και όχι «τμηματικά», δηλαδή μόνον τα 1,1 δισ. ευρώ που εξαρτώνται από τα τα 15 προαπαιτούμενα, χωρίς την δόση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών του κράτους σε ιδιώτες.

Ωστόσο,μιλώντας στην Ουάσιγκτον πριν το Λουξεμβούργο, ο BΣόιμπλε ανέφερε ότι δεν μιλάμε για μια απλή τυπική διαδικασία, καθώς υπονόησε πως η χώρα μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει «το 100% των 15 προαπαιτούμενων» για να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς: «Η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση» ανέφεραν από την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι «έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα (milestones) και τη Δευτέρα το Eurgroup εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά».

Παλαιότερα άρθρα: