Ξέρατε εσείς ότι τα ρακούν μαγειρεύουν;

delivery.gr_marketingteam-1
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου

Την προηγούμενη Πέμπτη επισκέφθηκα τα γραφεία του Delivery.gr για να πάρω συνέντευξη από τον Χρυσόστομο έναν από τους ιδρυτές του και εκεί με περίμενε μια έκπληξη. Βρήκα τον Χρυσόστομο να βάφει έναν τοίχο, εξαιρετικό το χρώμα δεν μπορώ να πω. Ακολούθησε στη συνέχεια ο εξής διάλογος:

  • Έχεις φάει κάτι να σου φέρουμε πρωινό;

  • Όχι ευχαριστώ, είμαι εντάξει

  • Παιδιά ένα κρουασάν για το κορίτσι. Στο delivery ξέρεις δε ρωτάμε απλώς προσφέρουμε.

Δεν ξέρω αν ήταν το φιλικό κλίμα του γραφείου, η αμεσότητα του ιδρυτή ή το κρουασάν μου αλλά είχα την αίσθηση ότι αυτή η συνέντευξη δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες. Και επαληθεύτηκα. Όταν έφυγα από τα γραφεία τους δεν είχα την αίσθηση ότι ήμουν σε επαγγελματικό ραντεβού αλλά ότι είχα επισκεφθεί φίλους για να μάθω τα νέα τους.

Αρκετά όμως μίλησα εγώ, το λόγο τώρα θα πάρει ο Χρυσόστομος Φιλιππάκης, ένας από τους ιδρυτές,  για να μας πει την ιστορία του. Άλλωστε όπως λέμε κάθε φορά, το καταλληλότερο άτομο για να μιλήσει για την εκάστοτε εταιρεία είναι αυτός που τη δημιούργησε.

Χρυσόστομε, θέλω να μου πεις την ιστορία σας, πώς ξεκινήσατε;

Η ιστορία μας ξεκινάει στην Πάτρα το 2007, όταν ένα βραδύ εγώ και ο συμφοιτητής μου ο Νίκος θέλαμε να βρούμε τι θα παραγγείλουμε. Δεκάδες φυλλάδια με delivery μέσα στο σπίτι και να μη βρίσκουμε αυτό που θέλουμε. Τότε ακριβώς μας ήρθε η ιδέα. Γιατί να μην συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα φυλλάδια σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα; Πρώτο πρόβλημα το λεγόμενο chicken egg, έχουμε ιδέα αλλά δεν έχουμε όμως το προϊόν. Την επόμενη μέρα λοιπόν παίρνω το laptop μου και ξεκινάω να επισκέπτομαι μαγαζιά. Θυμάμαι τις πρώτες αντιδράσεις, δεν έδειχναν αρνητισμό όσο άγνοια, βέβαια μας βοήθησε και το γεγονός ότι στην αρχή δουλεύαμε pro bono με στόχο να ελέγξουμε κατά πόσο η αγορά είναι θετική. Να μη στα πολυλογώ λοιπόν δημιουργήσαμε το patrasdelivery.gr. Έχοντας λοιπόν ελέγξει το προϊόν αποφασίσαμε έξι μήνες να πάμε στην Αθήνα όπου δημιουργήσαμε το athensdelivery.gr και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη όπου φτιάξαμε το thessalonikidelivery.gr. Δουλεύαμε ουσιαστικά τρεις πλατφόρμες κάτι που δεν ήταν τόσο πρακτικό αποφασίζουμε λοιπόν μετά από κάποιο διάστημα να φτιάξουμε το ένα και μοναδικό delivery.gr.

Πάτρα, Αθήνα και στο τέλος Θεσσαλονίκη, ποια πιστεύεις ότι ήταν η πιο δεκτική αγορά;

Η Θεσσαλονίκη ρε συ, καταπληκτική αγορά πολύ δεκτικοί στην ιδέα μας. Η Πάτρα από την άλλη ήταν δύσκολη πόλη και ας μη ξεχνάμε ότι αυτή ήταν και η πρώτη μας αγορά. Θέλω να πω ότι ήταν ένα τεστ, μια αγορά κλειδί, ξέραμε ότι αν δεχθούν εδώ την υπηρεσία μας δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα να εισάγουμε την πλατφόρμα μας και σε άλλες πόλεις.

Η Αθήνα;

Εντάξει η Αθήνα είναι πρωτεύουσα και αν θέλεις τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη στο κομμάτι του street food. Μπορείς να βρεις πολλές διαφορετικές γεύσεις, υπάρχουν food blogers οι οποίοι κάνουν καταπληκτική δουλειά και ας μη ξεχνάμε βέβαια και τα food festivals τα οποία πραγματοποιούνται αρκετά συχνά. Σε κούρασα όμως θέλεις ακόμη ένα κρουασάν;

Αν δεν κάνω λάθος διατηρείτε και εσείς blog;

Ναι, καθώς στόχος μας δεν είναι απλώς να διευκολύνουμε έναν άλφα αριθμό καταστημάτων στη διεύρυνση του πελατολόγιού τους. Κάθε μαγαζί, κάθε κουζίνα έχει τη δική της φιλοσοφία και κουλτούρα και θέλω μέσα από τα βίντεο που φτιάχνουμε να τη προβάλλουμε ως ένα βαθμό. Για εμάς το φαγητό αποτελεί αξία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πελάτες τόσο οι καταναλωτές όσο και όσοι διατηρούν καταστήματα το αναγνωρίζουν. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που διατηρούμε blog, ο δεύτερος είναι μέσα από αυτό συστήνουμε στον κόσμο και μαγαζιά λιγότερο γνωστά εξίσου ποιοτικά. Πώς να στο εξηγήσω αν αυτή μας δράση γινόταν καμπάνια θα είχε τίτλο «Γνώρισε το σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου».

Από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι πιστεύεις στην κουλτούρα του φαγητού και κάθε κουζίνας. Ιδανικά θα ήθελες και η ομάδα σου να είναι foodies;

Μπορώ πολύ περήφανα να σου πω ότι η ομάδα του marketing στην οποία ανήκω και εγώ είναι δυνατά πιρούνια και το ψάχνουν αρκετά με το φαγητό. Τώρα για τους πληροφορικάριους, τι να σου πω, είναι πληροφορικάριοι. Βέβαια αυτός που μας κερδίζει όλους είναι ο Νίκος Ιωάννου, έχει μια πρόταση για τα πάντα.

Πρόσφατα υπήρξατε χορηγοί για το ThinkBiz Academy ενώ σκοπεύετε να καλύψετε προϊοντικά και το Success Academy που διοργανώνει η Effect. Θα ήθελες να μου το σχολιάσεις;

Πρόσεξε οι δύο εκδηλώσεις που ανέφερες έχουν ένα κοινό. Απευθύνονται σε νέα άτομα, προέρχονται από νέα άτομα και στόχος τους είναι μέσω της εκπαίδευσης η προάσπιση της νεανικής απασχόλησης. Μπορώ να σου ότι κατά κάποιο τρόπο ταυτιζόμαστε κιόλας γιατί και εμείς ήμασταν φοιτητές όταν ξεκινήσαμε το δικό μας εγχείρημα, επομένως όσο μπορούμε να ενισχύουμε νέες πρωτοβουλίες θα το κάνουμε. Γενικά είμαστε αρκετά θετικοί στην παροχή χορηγιών, διατηρώντας ωστόσο κάποια κριτήρια, θέλουμε δηλαδή ο δέκτης της χορηγίας μας να φέρει κάποιες αξίες κοινές με τις δικές μας.

Τελευταία ερώτηση και θα σε αφήσω να βάψεις. Μελλοντικά σχέδια;

Γενικά δίνουμε μεγάλη βάση στο site μας, αρκετά απλό και εύκολο στη χρήση του. Οπότε κομμάτι των μελλοντικών μας σχεδίων αποτελεί πάντα η ανάπτυξη της πλατφόρμας. Το καινούρια μας κατόρθωμα μάλιστα είναι το Slack Bot, όπου μπορείς πλέον να παραγγέλνεις χρησιμοποιώντας την εφαρμογή slack, εύκολα και γρήγορα. Τώρα άλλου είδους σχέδια πέρα από την πλατφόρμα είναι ότι σκοπεύουμε να επεκταθούμε σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

Παιδιά έχουμε βγάλει τόσες ωραίες φωτογραφίες πού θα σας βρω για να τις στείλω;

Υπάρχει φυσικά η ιστοσελίδα μας εδώ ενώ για ευκολότερη χρήση μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ ή εδώ αν έχεις android. Αν πάλι σου είναι πιο εύχρηστο το Facebook μπορεί να επισκεφθείς τη σελίδα μας εδώ και στο τέλος αν θέλεις μπορείς να μας ακολουθήσεις και στο Instagram εδώ.

Πριν φύγεις να σου δώσω κανένα κρουασάν για το δρόμο;

Παλαιότερα άρθρα: