Κυβέρνηση: Νομοσχέδιο για έκπτωση φόρου 70% για δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων

251-744x465
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σύνταξη ενός σχεδίου νόμου που πρόκειται να εισαχθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στην Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την προσφορά έκπτωσης στους πολίτες που διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα και κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο:

1. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Για παράδειγμα, συμφέρει τους φορολογουμένους να επιλέξουν τη χρήση του 2009, όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανερχόταν στο 40% από τον συντελεστή που ισχύει σήμερα και φθάνει στο 42%.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

3. Όσοι νομιμοποιήσουν τα εισοδήματα θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

4. Όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση από 20% έως 70%. Αντίθετα, όσοι τα νομιμοποιήσουν αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου. Ωστόσο, θα είναι «καθαρά» και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

5. Στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

6. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν, καθώς και το ύψος του ποσού. Ειδικότερα:
• 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα του ελληνικού Δημοσίου.
• 20% έως 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20% έως 60% εφόσον τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20% έως 60% για συμμετοχή σε Fund που επενδύει στην Ελλάδα.
• 20% έως 60% για επένδυση σε ακίνητα (ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, διαμορφώνεται και το ποσοστό).
• 20% εφόσον τα κεφάλαια διατηρηθούν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό.
• 30% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό.
• 0% στην περίπτωση που νομιμοποιηθούν και παραμείνουν στο εξωτερικό.

7. Μπορούν να νομιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας ή αλλοδαπούς, σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και γενικότερα τίτλους του εξωτερικού, καθώς και στο χρηματιστήριο ή σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί, η δημιουργία της σχετικής καμπάνιας με σύνθημα «Ενενήντα χώρες μάς παρέχουν πληροφορίες για τα εισοδήματά σου. Έλα σ’ εμάς πριν έρθουμε εμείς σ’ εσένα». Μέσω αυτού του επιθετικού μηνύματος θα επιχειρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να πειστούν οι πολίτες ότι πρέπει να δηλώσουν τα αδήλωτα εισοδήματα που κατέχουν σε άλλες χώρες.

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί απελπισμένα και μέσω αυτής της καμπάνιας να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή υπογράφοντας συμβάσεις με άλλες χώρες για να τους κοινοποιούνται πληροφορίες που αφορούν την μεταφορά των αδήλωτων εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού

Παλαιότερα άρθρα: