Κυβερνητική πλειοψηφία: 153 μπετόν

153_beton
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Αν η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες, τότε είναι αυτό: η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μασίφ. 153 βουλευτές πέφτουν και στη φωτιά που λέει ο λόγος και τα ψηφίζουν όλα. Γι’ αυτό, όταν η κυβέρνηση υπόσχεται στους έξω πως τα μέτρα θα περάσουν, τότε τα μέτρα θα περάσουν. Τώρα, το αν και το πώς θα εφαρμοστούν και τι θα σημαίνουν για όλη την κοινωνία, αυτή είναι μια άλλη και όχι τόσο ευχάριστη συζήτηση, σε κάθε περίπτωση.

Με αφορμή λοιπόν και την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων γι’ αυτή την αξιολόγηση, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως κυβερνητικοί βουλευτές μπορεί να έχουν και πρόβλημα με συγκεκριμένα μέτρα, όπως π.χ. με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας για το πρόγραμμα και επί της ουσίας θα συγκεντρώσει όλα μα όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.

Εγώ ρώτησα, λοιπόν, τις καλές πηγές της στήλης που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και μου συνέστησαν ουδεμία ανησυχία να μην έχω, μιας και «ό,τι φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή, θα ψηφιστεί. Αν ο πρωθυπουργός ήξερε πως θα έφερνε κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει από τις Κ.Ο. των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν θα το έφερνε ποτέ». Με λίγα λόγια, απλά και κατανοητά, αυτό ακριβώς που συμβαίνει. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ψηφίσει άλλα και άλλα, τώρα που θα μπορούν να λένε πως ξεκινά με κάποιον τρόπο και η συζήτηση για το χρέος δεν θα ψηφίσουν; Επίσης, ως επιπρόσθετο επιχείρημα αναφέρω το επενδυτικό…boom, με το οποίο το Μαξίμου «ζυμώνει» τους βουλευτές, αλλά και την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Άλλωστε, σας θυμίζω πως πολλοί ήταν σίγουροι πως θα υπήρχαν διαφοροποιήσεις στην προηγούμενη ψηφοφορία και μάλιστα κάποιοι είχαν σταμπάρει και τους υπόπτους. Βέβαια, ως ενδεικτική αντίδραση…υπόπτου αναφέρω τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος έλεγε πως «πρώτα θα καταψηφίσει ο Τσίπρας το ασφαλιστικό και μετά εγώ», ενώ στη συνέχεια και δημοσίως έλεγε πως …έκανε γκάλοπ στην εκλογική του περιφέρεια και του είπαν να ψηφίσει τα μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα «υπόπτων», όπως της Βασιλικής Κατριβάνου, του Σάκη Παπαδόπουλου ή του Χρήστου Καραγιαννίδη (ο οποίος γκρινιάζει ενίοτε για πλημμελή ενημέρωση των βουλευτών). Για να το πούμε όμως άλλη μια φορά, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει βεβαιότητα πως κανείς δεν θα καταψηφίσει τα μέτρα. «Άλλωστε, όλοι ήξεραν, όταν εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο» μου θύμιζε η ίδια πηγή, η οποία έχει δίκιο στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου είχε ήδη μνημονιακό παρελθόν.

Και έτσι, ακόμα και αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μιλούν και κάνουν …βουβό πόνο, τα μέτρα θα περάσουν. Όπως μου έλεγε πρώην υπουργός (αυτός ήταν μνημονιακός από την αρχή), «η εξουσία είναι συγκολλητική ουσία και η καρέκλα είναι μεγάλη δύναμη». Για να το λέει αυτός, θα ξέρει. Επομένως, 153 μπετόν και καλύτερα να κάνετε κάτι άλλο το Σαββατοκύριακο από το να δείτε Βουλή, γιατί θα εκνευριστείτε αδίκως και δεν κάνει.

Υ.Γ. Ήδη έχει ξεκινήσει να παίζεται το παιχνίδι για τον ανασχηματισμό και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παράμετροι που είναι άμεσοι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Επομένως, stay tuned.

Παλαιότερα άρθρα: