Κυπριακές εκλογές: Πρώτος ο Δημοκρατικός Συναγερμός- Οκτακομματική Βουλή – Είσοδος της ακροδεξιάς

kupriakes_ekloges
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Την Κυριακή 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εθνικές εκλογές στην Κύπρο. Οι Κύπριοι πολίτες ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ, ενώ μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές. Δύο ήταν οι εκπλήξεις της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας, η είσοδος της ακροδεξιάς στην Βουλή, αλλά και η μεγάλη αποχή που καταγράφηκε.

Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στις Κυπριακές Εκλογές διαμορφώθηκαν ως εξής:

Το ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 30,6%, (κατά 3,7% μικρότερο από τις προηγούμενες εκλογές), δεύτερο το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις με 25,67% (κατά 7,1% μικρότερο) και τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 14,4%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ με 6,1%, Συμμαχία Πολιτών με 6,01%, Κίνημα Αλληλεγγύη με 5,2%, Κίνημα Οικολόγων ? Συνεργασία Πολιτών με 4,8% και ΕΛΑΜ με 3,7%.

kypros_9

Οι αντιδράσεις στα επιτελεία των κομμάτων

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως νικητής της εκλογικής αναμέτρησης δήλωσε ότι «Γνωρίζαμε ότι θα είχαμε πολιτικό κόστος, αλλά προκειμένου να σώσουμε τη χώρα λάβαμε τα αναγκαία επώδυνα μέτρα».

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως το κόμμα έχει πάρει τα μηνύματα του κόσμου, ενώ τόνισε ότι θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι πάντοτε είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ο ίδιος και στο ΑΚΕΛ «κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας».

Το μέγεθος της αποχής πρέπει να προβληματίσει όλους μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ η επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, χαρακτήρισε «ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Σήμερα θα αποφασιστεί το κατά πόσον θα παραμείνει στην Ευρωβουλή ή θα πάρει τη θέση της στα έδρανα του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε πως ο «ρόλος του ΕΛΑΜ είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέδωσε μία γραπτή δήλωση σχετικά με την διαδικασία των εκλογών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τονίζει πως η «νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου». «Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν».

Εν κατακλείδι, η Κύπρος όπως είναι γνωστό κατάφερε πριν λίγους μήνες να βγει από το μνημόνιο. Ακόμα, στις εκλογές, όπως ήταν λογικό, οι Κύπριοι ασχολήθηκαν με την οικονομία, την ανάπτυξη που θα πρέπει να έχει η Κύπρος μετά το μνημόνιο. Μετά από το πέρας των εκλογών το Κοινοβούλιο θα κληθεί να βρει λύσεις για την ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και ένα ακόμα καίριο ζήτημα που θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανάπτυξη θα έχει ανταποδοτικότητα στον πολίτη.

Παλαιότερα άρθρα: