Κυπριακή οικονομία σε άνοδο και η Ελλάδα σε βύθιση

rp_anagnwstes
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Περεσιάδης

Ο οίκος FITCH αναβάθμισε την Κυπριακή οικονομία σε ΒΒ- απο Β+ , με θετικές προοπτικές για το μέλλον.
Για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν την οικονομία της Κύπρου ήταν αναμενόμενο μετά την θετική πρόοδο όλων των δεικτών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος και στο τραπεζικό σύστημα.

Ήδη, οι επενδύσεις επανέρχονται και σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα το φιλικό φορολογικό καθεστώς και τον τουρισμό σε εκρηκτική άνοδο, προβλέπονται συνεχείς ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Μοχλός ανάπτυξης ο Τουρισμός που κατά την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τέλους του έτους θα καταγράψει άνοδο στις αφίξεις γύρω στο 20 %. Ο Τουρισμός έκανε δυναμικό come back και οι προβλέψεις για το 2017 είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Τίποτα δεν έγινα τυχαία, η Κύπρος προγραμματίζει και ενεργεί σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, που τον θεωρεί στρατηγικό εταίρο στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Χώρας.

Στην Ελλάδα της μιζέριας και της συνεχούς αμφισβήτησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πάμε από το κακό στο χειρότερο, με το 4ο μνημόνιο επί θύραις, με τεράστιο χρέος, με αρνητική ανάπτυξη, με ανεργία που διατηρείται στα ύψη και κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος και το τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούμε να χαράξουμε μία ενιαία στρατηγική εξόδου της Χώρας από την κρίση.

Τα ψέμματα τελείωσαν, το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας δεν βγαίνει, οι πολίτες δεν έχουν να ανταποκριθούν στη συνεχιζόμενη φορομπηχτική πολιτική, το καλοκαίρι του 2017 είναι πολύ πιθανόν να έχουμε αδυναμία πληρωμών, άρα 4ο μνημόνιο με νέα μέτρα και θα πηγαίνουμε έτσι σε συνεχή δανεισμό και νέα μνημόνια.

Τώρα, ριζικές αποφάσεις για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ναι εφόσον υπάρξει διευθέτηση του χρέους με ελάχιστα νέα μέτρα, άλλως έντιμη διαπραγμάτευση για συντεταγμένη αποχώρηση με οικονομικά κίνητρα και σταθερή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ για δύο χρόνια.

Το μαρτύριο πρέπει κάποτε να τελειώσει. Η Κυπριακή οικονομία απογειώνεται και η Ελλάδα σε συνεχή βύθιση…

Παλαιότερα άρθρα: