Λάβρος ο Λαφαζάνης κατά Αμερικανών για το ενεργειακό

lafazanis_emfanisi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Η Ελλάδα δεν είναι «οικόπεδο» και δεν εκβιάζεται» ξέσπασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, μετά τα σχόλια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Amos Hochstein, o οποίος είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε συνεργασία με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Σε νέο του χτύπημα, ο κ.Hochstein μιλώντας σε κυπρίους, σημείωσε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στη συνέχιση του Turkish Stream γίνεται μέρος του προβλήματος αντί να βοηθά στη λύση. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον αμερικανό απεσταλμένο είναι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος και προφανώς η λύση είναι η απεξάρτηση της τελευταίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του και σε ανακοίνωσή του, επιτίθεται προς τον αμερικανό απεσταλμένο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Θεωρεί ότι ούτε οι αμερικανοί μπορούν να επιβάλλουν την εξωτερική πολιτική που θέλουν στην Ελλάδα αλλά και ότι ούτε η Ελλάδα θα ανήκει σε κάποιο πρόβλημα με μια επωφελή συνεργασία με τη Ρωσία.

«Οι δηλώσεις του κ. Amos Hochstein για τη στάση της χώρας μας απέναντι στον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου είναι προκλητικές και σχεδόν απειλητικές. Η Ελλάδα δεν είναι «οικόπεδο» και δεν εκβιάζεται ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος. Αντίθετα, η επιλογή να στηρίξουμε στο ελληνικό έδαφος έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο είναι εθνικά και οικονομικά ωφέλιμη, ενώ δίνει θετικές λύσεις για τη συνεργασία, την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της περιοχής μας και της Ευρώπης. Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια μια νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που φιλοδοξεί να καταστήσει την χώρα ένα πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, εντός του οποίου θα διαφοροποιούνται και οι δρόμοι και οι πηγές προέλευσης φυσικού αερίου, χωρίς τείχη αποκλεισμού και νεοψυχροπολεμικών προκαταλήψεων. Η νέα ανεξάρτητη Ελλάδα που αναδύεται, είναι πηγή σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους και πρώτα απ’ όλα για τους λαούς. Δύναμη που δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο ειρήνης, προόδου, δικαιοσύνης και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ανακοίνωσή του.

Παλαιότερα άρθρα: