Λαγκάρντ: «Αδύναμη» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Lagarde
Διαβάστε επίσης

Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «ισχυρότερη» στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, «μέτρια» στην Ιαπωνία και «πιο αδύναμη» στην Ευρωζώνη τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομικές πολιτικές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η Λαγκάρντ έκανε λόγο για «γκρίζα σύννεφα» που πλανώνται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και η ευημερία, ένα θέμα που θα εξεταστεί, όπως είπε, κατά την επικείμενη ετήσια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών από 188 χώρες που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα συζητηθεί βεβαίως και ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το Ταμείο «έχει βοηθήσει τον κόσμο για την καταπολέμηση πολλών οικονομικών κρίσεων—από την Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την πρώην Σοβιετική Ένωση και ξανά πίσω στην Ευρώπη», όπως επεσήμανε, σημειώνοντας επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια, έχουμε παράσχει βοήθεια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη που αντιμετώπισε ο κόσμος μετά τη μεγάλη ύφεση».

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» και ότι «υπάρχει μια ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει «υψηλότερη στόχευση» και «σκληρότερη προσπάθεια» γενικά για όλο τον κόσμο και ειδικότερα για κάθε χώρα. Για το 2015, επεσήμανε, αναμένεται «μικρή ανάκαμψη».

Η Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη ενός «μείγματος» με «τολμηρές πολιτικές» ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» για να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης) που επισκιάζει το μέλλον», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία για μια «νέα πολυμέρεια» στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ θα κυκλοφορήσει «επικαιροποιημένες προβλέψεις» την επόμενη εβδομάδα.

Παλαιότερα άρθρα: