Λαγκάρντ – Σόιμπλε διαφωνούν για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον

Λαγκάρντ
Διαβάστε επίσης

Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι διεθνείς αξιωματούχοι και η Κ. Λαγκάρντ φρόντισαν εξ αρχής να υπογραμμίσουν ότι από την σκοπιά τους το ελληνικό χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο και δεν έδειξαν καμία διάθεση να υποχωρήσουν στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι απαισιόδοξες και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να εφαρμοσθούν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε πως η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ποια θα ήταν η απάντησή της στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ζητούν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για την ελάφρυνση του χρέους, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως έχει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Θέση πήρε και ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζάκ Λιου, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Παλαιότερα άρθρα: