Λίστα τζιχαντιστών χρηστών του Twitter δημοσιεύει «χακτιβιστική» ομάδα με συνδέσεις στους Anonymous

anonymous
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μια ομάδα online ακτιβιστών δημοσίευσε μια λίστα λογαριασμών, με την ελπίδα να πιέσουν το Twitter να διαγράψει τους συγκεκριμένους χρήστες από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την τελευταία δημοσίευση της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία περιλαμβάνει και μέλη που συνδέονται με τους ευρέως γνωστούς πλέον Anonymous, έπειτα από μια σειρά προσπαθειών να σταματήσουν τους υποστηρικτές και τα μέλη του Isis  από τη χρήση του site. Παράλληλα, ελπίζουν να ενθαρρύνουν τους χρήστες να αναφέρουν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, και να πείσουν το Twitter να τους κατεβάσει.

Οι εμπειρογνώμονες στον Isis έχουν σημειώσει στο παρελθόν ότι παρά το ότι η κατάργηση των λογαριασμών είναι χρήσιμη στην προσπάθεια να σταματήσουν οι πλημμύρες της προπαγάνδας στο Twitter, δεν αποτελεί ουσιαστική κίνηση προκειμένου να χτυπηθεί ο πραγματικός πυρήνας της δραστηριότητας του Isis. Και τέτοιου είδους εκστρατείες είχαν κατά καιρούς αρνητικά αποτελέσματα – καταργώντας για παράδειγμα λογαριασμούς χρηστών που δεν συνδέονται με τον Isis.

Η συγκεκριμένη ακτιβιστική οργάνωση «κήρυξε τον πόλεμο» στις τζιχαντικές ιστοσελίδες και στους αντίστοιχους χρήστες των κοινωνικών δικτύων στον απόηχο των πυροβολισμών του Charlie Hedbo τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη προσπάθεια από τότε έχει συντελεστεί στη δημοσίευση λιστών με χρήστες που εμπλέκονται στον Isis ή τον υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο, αν και κάποιοι από τους ακτιβιστές ισχυρίστηκαν επίσης ότι έχουν προκαλέσει βλάβες σε δίκτυα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τον Isis.

Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 9.200 ονόματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, επιφανειακά τουλάχιστον, φαίνεται να συνδέονται με τον Isis. Εντούτοις, πολλοί από τους λογαριασμούς αυτούς έχουν ήδη καταργηθεί, καθιστώντας έτσι αδύνατο να εξακριβωθεί εάν οι χρήστες ήταν στην πραγματικότητα υποστηρικτές του Isis.

Και βέβαια, ενώ οι Anonymous και άλλες ομάδες, αναφέρονται συχνά ως χακτιβιστές, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό hacking προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους, είναι εξίσου πιθανό η ομάδα να έχει συγκεντρώσει τη λίστα έπειτα από μια απλή αναζήτηση μέσω των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας ορισμένες λέξεις-κλειδιά.

Σε μια δημοσίευση στην οποία ανακοινώθηκε η λίστα, η online ομάδα XRS One ανέφερε ότι αυτή «αποτελούνταν από εκατοντάδες χρήστες και καταρτίστηκε από την #CtrlSec». Μια άλλη ομάδα που ονομάζεται GhostSec θεωρείται ότι αποτέλεσε κομμάτι της προσπάθειας, μαζί με εκείνους που συνδέονται με τους Anonymous.

Παράλληλα, ενώ το Twitter φαίνεται να καταργεί όλους τους λογαριασμούς που σχετίζονται με αυτή αλλά και με άλλες παρόμοιες λίστες, οι κανόνες λειτουργίας του δεν απαγορεύουν πραγματικά κάποιος χρήστης της να είναι μέλος του Isis ή ακόμα και να υποστηρίζει την ομάδα. Παρόλα αυτά, οι όροι χρήσης της υπηρεσίας απαγορεύουν τις άμεσες απειλές βίας.

Πηγή
Independent

Παλαιότερα άρθρα: