Λονδίνο: Επιπλέον ένοπλοι αστυνομικοί για αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων

uk_polic
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η αστυνομική δύναμη του Λονδίνου θα ενεργοποιήσει επιπλέον 600 ένοπλους αστυνομικούς σε όλη την πρωτεύουσα για προστασία από την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη.

Το επίπεδο συναγερμού στο Λονδίνο παραμένει υψηλό. Εντούτοις, η αύξηση των δυνάμεων δεν είναι απάντηση σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά αποτελούν μια μακροπρόθεσμη απάντηση στην έξαρση των θανατηφόρων επιθέσεων σε χώρες της Ευρώπης.

«Όποιος παρακολούθησε τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη θα καταλάβει γιατί θέλουμε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην προστασία των πολιτών», ανέφερε ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Bernard Hogan-Howe, σε δήλωσή του.

Εναρμονισμένοι με τις βρετανικές μεθόδους αστυνόμευσης, η πλειοψηφία των αστυνομικών Λονδίνο δεν φέρουν πυροβόλα όπλα.

«Η πραγματικότητα του να πρέπει να αντιμετωπίσεις ένοπλους και αποφασισμένους δράστες είναι ότι θα πρέπει να έχεις στο δυναμικό σου ένοπλους αστυνομικούς που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους προκειμένου να εξουδετερώσουν τους επιτιθέμενους. Οι ένοπλοι αστυνομικοί μας είναι αυτοί που θα πρέπει να δράσουν ενάντια στον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Hogan-Howe.

Οι επιπλέον ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι ορατές στο κοινό και θα περιπολούν σε όλο το Λονδίνο, τόσο πεζή, όσο και με τη χρήση οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο είχε χτυπηθεί από συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις 7 Ιουλίου του 2005, όταν τέσσερις ισλαμιστές εξτρεμιστές στόχευσαν τρία υπόγεια τρένα και ένα λεωφορείο, σκοτώνοντας 52 ανθρώπους.

Από τότε, πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μπλοκαριστεί και άλλες μικρότερης κλίμακας επιθέσεις έχουν λάβει χώρα, όπως η δολοφονία ενός στρατιώτη σε δρόμο του νότιου Λονδίνου από δύο εξτρεμιστές, τον Μάιο του 2013.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: