Λύσεις για το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής υπό τη σκέπη των ΗΠΑ

metanasteu_us
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η σύνοδος κορυφής που φιλοξενείται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, συγκέντρωσε υποσχέσεις από δεκάδες χώρες ως προς το να μετεγκαταστήσουν ή να επιτρέψουν τη νόμιμη είσοδο περίπου 360.000 προσφύγων, διπλασιάζοντας τον σχετικό διαθέσιμο αριθμό του περασμένου έτους, σύμφωνα με δήλωση απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Εντούτοις, η πρέσβης Samantha Power είπε ότι ακόμα και αυτός ο αριθμός αποτελεί «μόνο ένα μέρος» από αυτόν που κρίνεται απαραίτητο, διότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει εκτιμήσει ότι χρειάζεται να μετεγκατασταθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χώρες που είχαν κληθεί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη σύνοδο κορυφής της οποίας προϊστατο ο Obama στην ετήσια συνάντηση των ηγετών του ΟΗΕ μόνο εάν προχωρούσαν σε υποσχέσεις για εισδοχή προσφύγων.

Ο ίδιος δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί «μια δοκιμασία για το διεθνές σύστημα όπου όλα τα έθνη θα πρέπει να μοιραστούμε τις συλλογικές μας ευθύνες, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων φιλοξενούνται μόνο από 10 χώρες».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πρόσφυγες είναι ένα σύμπτωμα των μεγαλύτερων αποτυχιών μας – είτε πρόκειται για πολέμους, εθνοτικές εντάσεις ή διώξεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Obama.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι περισσότερες από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής είχαν συλλογικά αυξήσει τις εισφορές τους στις ανθρωπιστικές ομάδες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στη διάθεσή τους φέτος περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έγκειται και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων στα σχολεία κατά περίπου 1 εκατομμύριο παγκοσμίως, όπως υπογράμμισε η Power. «Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, οι χώρες έχουν μια κακή συνήθεια να έρχονται στις συνόδους με μεγαλόστομες δεσμεύσεις και στη συνέχεια να μην εμφανίζονται συνεπείς σε αυτές», συμπλήρωσε η Power, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «Ο πραγματικός δείκτης επιτυχίας αυτής της συνόδου κορυφής θα αντανακλά μόνο σε ό,τι οι χώρες είναι πρόθυμες να κάνουν για αν βοηθήσουν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Obama έχει επίσης συσπειρώσει τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη, οι οποίοι ανέλαβαν δεσμεύσεις αξίας πάνω από 650 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάντως, με το ρεκόρ των 21,3 εκατομμυρίων προσφύγων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γενική Συνέλευση των 193 μελών υιοθέτησε μια πολιτική δήλωση τη Δευτέρα με την οποία συμφώνησαν επίσης να διαπραγματευτούν για τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο την επίτευξη παγκόσμιων συμφωνιών για τους πρόσφυγες και την διευθέτηση της ασφαλούς, ομαλής και τακτικής μετανάστευσης.

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε