Μακάρι να μην αποδειχθούμε μάντεις κακών

skopia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος *

Όπως όλα δείχνουν διανύουμε «μεγάλες ώρες» για το Σκοπιανό. Τις επόμενες ώρες και μέρες θα κριθούν πολλά.

Και μέχρι τώρα κανένας δεν ξέρει, πλην των κυβερνητικών πρωταγωνιστών και από τις δύο πλευρές, τα «ανταλλάγματα» που πιθανώς θα δοθούν προς τις δύο χώρες έναντι μίας συμφωνίας, αλλά και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί και ότι δεν θα υπάρξει κάτι που να την χαλάσει, έστω και τη τελευταία στιγμή.

Είμαι από εκείνους που με πάθος υποστηρίζουν την άποψη ότι δεν πρέπει να συμφωνήσει η Ελλάδα σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία». Γιατί… δεν υπάρχει τέτοια σύνθετη ονομασία που να άρει τον αλυτρωτισμό και τυχόν επιδιώξεις σε βάρος της χώρας μας, στο παρόν ή στο μέλλον.

Για παράδειγμα, το «Βόρεια Μακεδονία» υπονοεί ότι υπάρχει και «Νότια Μακεδονία» ή το «Άνω Μακεδονία» υπονοεί ότι υπάρχει και «Κάτω Μακεδονία». Το αποτέλεσμα θα είναι, οποιαδήποτε στιγμή να μπορεί να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας ή να διεκδικηθεί η… «ενότητα της Μακεδονίας»!

Δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση λοιπόν που θα παίξει με τους ασκούς του Αιόλου.

Και φυσικά, δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα πάει κόντρα στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος προφανώς δεν έχει πειστεί ότι μία λύση με τα Σκόπια στην παρούσα φάση θα είναι δίκαιη και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Αναγνωρίζω ότι στην πολιτική – και στην εξωτερική πολιτική – δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δογματικός και αμετακίνητος. Ενίοτε οι καταστάσεις επιβάλλουν αναθεώρηση στάσεων. Ενώ, βέβαια, είναι και απολύτως ανθρώπινο να αναγνωρίζει κάποιος ότι έκανε λάθος εκτίμηση ή είχε λάθος άποψη.

Πιστεύω όμως ότι η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να λύσει εδώ και τώρα το Σκοπιανό δεν θα δικαιωθεί. Δεν βρισκόμαστε ενώπιον κάποιας κομβικής στιγμής αλλαγής των δεδομένων και ούτε έχουμε να κάνουμε με ένα απλούστερο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Έχουμε να κάνουμε με ένα εθνικό ζήτημα, υψηλής ευαισθησίας για τον ελληνικό λαό, που μάλιστα μπορεί να ανοίξει πολλές και σοβαρές «πληγές» σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από τη μέγιστη δυνατή ενότητα καθώς βρίσκεται προ της εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και απέναντι σε έναν άλλο ασταθή «γείτονα» που με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να επιλύσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, «εξάγοντάς» τα προς την Ελλάδα.

Με την ελπίδα όλα να πάνε κατ’ ευχήν και να μην αποδειχθούμε μάντεις κακών όσοι διαβλέπουμε πολλαπλούς κινδύνους στην επιχείρηση… «μακεδονικού ενδύματος των Σκοπίων», θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις κρίσιμες εξελίξεις…

*Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Αχαίας / Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Παλαιότερα άρθρα: