Μανιάτης προς τράπεζες: Χρηματοδοτείστε έργα ΣΔΙΤ

MANIATIS
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης για έργα ΣΔΙΤ για να γίνουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια άλλα και ιδιωτικά κτίρια ζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απο τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς όλες τις διοικησείς των ελληνικών τραπεζών προσκαλώντας τους σε συνάντηση εργασίας στις 20 Οκτωβρίου με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των ΣΔΙΤ για έργα που μπορούν να τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα και να αξιοποιήσουν και κονδύλια απο το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί η μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους. Η ανάγκη για επενδύσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν από τις αποδεδειγμένα μειωμένες ενεργειακές δαπάνες, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση μπορούν να κινητοποιηθούν επενδύσεις 400- 500 εκατ., αρχής γενομένης από πιλοτικούς διαγωνισμούς ανά τομέα (νοσοκομείο, σχολείο, δημόσιο κτίριο ηλεκτροφωτισμός κ.α.) για τους οποίους θα δημιουργηθούν πρότυπα τεύχη και προδιαγραφές ανά είδος έργου (Συνεργασία Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΚΑΠΕ) και διαβούλευση με την αγορά.

Παλαιότερα άρθρα: