Μάντσεστερ: Το τρομοκρατικό χτύπημα, το Ισλαμικό Κράτος και η επόμενη μέρα

mantsester
Διαβάστε επίσης

Δύο μήνες ακριβώς από την ημέρα της επίθεσης στο Westminster, η τρομοκρατία ξαναχτύπησε στη Βρετανία. Αυτή τη φορά, η ISIS έκανε την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ. Η επίθεση αυτή αν και αργά ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον πρόκειται να αλλάξει την στάση του, ενώ δείχνει να επιβεβαιώνεται το σενάριο της ύπαρξης δικτύου τρομοκρατών στην Ευρώπη που εμπνέονται από το ISIS.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Φαίνεται πως η επίθεση του Μάντσεστερ ενεργοποίησε και το ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσε ότι πλέον θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς όμως να συμμετέχει σε επιχειρήσεις μάχης. Η απόφαση αυτή πρόκειται να δώσει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά την επίθεση είναι η διαρροή του δράστη από τις ΗΠΑ. Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ως μέτρο αποφυγής της διαρροής άλλων «ευαίσθητων» πληροφοριών, το Ηνωμένο Βασίλειο, διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσετσερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η διακοπή αυτή στην κοινοποίηση αστυνομικών πληροφοριών στις ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι η Βρετανία να λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαρροές.

Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη καθώς το όνομα του μακελάρη του Μάντσεστερ δόθηκε στην δημοσιότητα από αμερικανούς αξιωματούχους μαζί με φωτογραφικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί στα πλαίσια της έρευνας. Την διαρροή αυτή επέκρινε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας, καθώς σημειώνει πως πλήττει την ίδια την έρευνα.

Ενδείξεις για δίκτυο τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Η επόμενη μέρα της επίθεσης στο Μάντσεστερ και της σύλληψης του τζιχαντιστή που την οργάνωσε εμφανίστηκαν ισχυρές αποδείξεις πως ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στην συναυλία είναι ίδιος με αυτόν που είχε τοποθετηθεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες που δεν είναι άλλος από την εκρηκτική ύλη ΤΑΤΡ.

Το σενάριο αυτό, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, αποδεικνύει πως υπάρχει εγκατεστημένο και άκρως οργανωμένο δίκτυο τζιχαντιστών στην Ευρώπη που έχει ως στόχο να κάνει οργανωμένες επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι αντιδράσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη

Την επίθεση στο Μάντσεστερ καταδίκασαν από κοινού, τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, με ανάρτηση του στο twitter, στην οποία ανέφερε: «Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Τον ίδιο τρόπο επέλεξε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» και την «αγανάκτησή» του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. Ειδικότερα, νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο κύριος Μητσοτάκης έγραψε: «19 νεκροί και 50 τραυματίες ως τώρα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας μαζί τους. Αποτροπιασμός και αγανάκτηση».

Παλαιότερα άρθρα: