Μαύρα πρόβατα οι πρόσφυγες

garantir-securite
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Αφορμή γι αυτό το άρθρο στάθηκε το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία σχετικά με την αυτόματη απέλαση των μεταναστών που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις. Η πρόταση που κατατέθηκε από το λαϊκο-εθνικιστικό κόμμα Union démocratique du centre (UDC) απορρίφθηκε συντριπτικά, με ποσοστό 58, 9%.

Εντύπωση προκαλούν όχι μόνοι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από το UDC, οι οποίες στόχευαν μετανάστες δεύτερης γενιάς, μετανάστες που απέκτησαν παιδιά στην Ελβετία και μετανάστες που είχαν κατηγορηθεί για λιγότερο σημαντικά αδικήματα μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά η καμπάνια με την οποία προώθησε το κόμμα τις θέσεις του.

Μπορεί τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι και οι ταραχές στην Κολωνία να ταρακούνησαν την ελβετική κοινή γνώμη, αλλά τίποτα δε δικαιολογεί μια άκρως προκλητική εκστρατεία σε ένα κράτος με 2 εκ. μετανάστες που προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφήμιση παρουσίαζε τους «κακούς» μετανάστες σα μαύρα πρόβατα που «κλοτσιούνται» έξω από τη χώρα από τα «καλά» λευκά πρόβατα, τους Ελβετούς.

Μικρή σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την ελληνική επικαιρότητα, αλλά ένα πιο έμπειρο μάτι θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποια σύνδεση με τη χθεσινή δήλωση Μουζάλα: «το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό.» Αν η Ειδομένη παραμείνει κλειστή για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ποιος εγγυάται ότι οι πρόσφυγες δε θα στοχοποιηθούν ή ότι δε θα υπάρξουν αντίστοιχες εθνικιστικές καμπάνιες στη χώρα μας;

Στο μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι η κατανόηση, η ανοχή και η ανεκτικότητα των Ελλήνων.

Παλαιότερα άρθρα: