Με προαπαιτούμενα και σχέδιο προϋπολογισμού ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

euklidis-tsakalatos
Διαβάστε επίσης

Σε λιγότερο από δύο ώρες α συνέλθει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Στις 4μ.μ. ο κ. Τσακαλώτος θα εξηγήσει στους ομολόγους του τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, να εγκρίνει την πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να συζητήσει την εφαρμογή του 3ου ελληνικού προγράμματος.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει επίσης στο Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 που θα κατατεθεί στη Βουλή. Η Αθήνα δεν θα παρεκκλίνει από το στόχο του τρίτου μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και την υπόθεση περί συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,3% την ίδια χρονιά.

Το Eurogroup πιθανότατα θα εγκρίνει την λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα, στα οποία συμφώνησε το EuroWorkingGroup (EWG), το Συμβούλιο των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών, την Παρασκευή για την απελευθέρωση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα της πρώτης λίστας θα πρέπει να εφαρμοσθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται πληροφορία από κοινοτικό αξιωματούχο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, αλλά και τους τρόπους για να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Ανάμεσα στα ανοικτά μέτωπα περιλαμβάνεται το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι ίσως πιο απαιτητικό γιατί περιλαμβάνει θέματα όπως η φορολόγηση των αγροτών, μέτρα για το νέο ασφαλιστικό κ.τ.λ. H υλοποίηση του δεύτερου πακέτου θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση των δυο πακέτων προαπαιτούμενων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Όμως, άλλοι, μιλώντας κατ” ιδίαν, αφήνουν ένα παράθυρο ανοικτό για την διάθεση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ που προορίζονται από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις, π.χ. εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Ο SSM της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μέσα στον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Παλαιότερα άρθρα: