Μεγάλη εταιρεία ρούχων βάζει λουκέτο λόγω χρεών και σεξουαλικών σκανδάλων του δημιουργού της

84ea0de989551c440d5672bbc99dffab_XL
Διαβάστε επίσης

Μια αμερικανική, μυθική εταιρεία ρούχων και εσωρούχων, σαρώθηκε από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές αλλά και από τα σκάνδαλα του ίδιου του αφεντικού της.

Η μεγάλη εταιρεία American Apparel έχει καταθέσει αίτηση για πτώχευση διότι τα χρέη της έχουν ξεπεράσει το 60% των περιουσιακών της στοιχείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια σε ομόλογα θα ανταλλαχθούν με συμμετοχικά δικαιώματα και η American Apparel θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ακόμη και μετά την αναδιοργάνωσή της.

Η λειτουργία της εταιρείας που έχει προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν με τις αμφιλεγόμενες διαφημίσεις της, έχοντας κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων, πρόκειται να συνεχιστεί κατά τη διαδικασία αναδιοργάνωσης η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και υποστηρίχθηκε από το 95% των πιστωτών της.

Γεννημένος στον Καναδά, 46 ετών, ο Dov Charney ήταν ο ίδιος επί χρόνια η εικόνα της φίρμας American Apparel. Φιλόδοξος επιχειρηματίας, είχε επιλέξει να εγκαταστήσει το εργοστάσιό του στις ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες, παρά το γεγονός ότι όλοι οι ανταγωνιστές του είχαν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τη χοντρική παραγωγή αλλά το 2000 δημιούργησε τη φίρμα American Apparel και μπήκε στις πωλήσεις. Ανοιξε το πρώτο του κατάστημα το 2003.

Στο κεντρικό του εργοστάσιο εγκατέστηκε μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε «Επαναστατική επιχείρηση» και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Γρήγορα όμως η εικόνα χάλασε εξαιτίας των αντιφάσεων του Dov Charney. Τη μία έλεγε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται δίκαια και την άλλη, το 2009, απέλυσε ο ίδιος το 30% των εργαζομένων επειδή τον κατήγγειλαν ότι απασχολούσε παράνομους μετανάστες.

Σιγά-σιγά ο ίδιος ο Dov Charney άρχισε να γίνεται πρόβλημα στην επιχείρησή του. Σύμφωνα με τους «New York Times» το αφεντικό ήθελε να ελέγχει τα πάντα αλλά ήταν αναποτελεσματικός και αναδιοργάνωτος ο ίδιος. Κυρίως βρέθηκε στην καρδιά σεξουαλικών σκανδάλων και κατηγορήθηκε πολλές φορές για σεξουαλική παρενόχληση. Το 2010, μια επιτροπή του δήμου του Λ.Α. εκτίμησε ότι οι γυναίκες υφίσταντο σεξουαλική παρενόχληση μέσα στην εταιρεία, συστηματικά. Υπέστη διώξεις το 2005, το 2006 και το 2011 από υπαλλήλους που τον κατηγορούσαν για απαράδεκτη συμπεριφορά.

Παλαιότερα άρθρα: