Μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, χάρη στην ισχυρή ζήτηση

saudi-oil-600x338
Διαβάστε επίσης

Το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αρχίζει να συρρικνώνεται χάρη στην ισχυρότερη της αναμενόμενης αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τη μείωση της παραγωγής σε χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή του για το φετινό ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 1,6 εκατ. βαρέλια από 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Η αύξηση της ζήτησης στον ΟΟΣΑ συνεχίζει να είναι υψηλότερη της αναμενόμενης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο IEA.

Η ισχυρή ζήτηση στις βιομηχανικές χώρες ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,3% εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σε ετήσια βάση από τα μέσα του 2015.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο λόγω μη προγραμματισμένων διακοπών και εργασιών συντήρησης στη Λιβύη καθώς και σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό, και στη Βόρεια Θάλασσα.

 

Παλαιότερα άρθρα: