Μέλος του ISIS ο 17χρονος δράστης της επίθεσης στη Γερμανία;

trai_is
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η γερμανική σήμανση βρήκε μια αυτοσχέδια σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιο του 17χρονου Αφγανού ο οποίος επιτέθηκε χθες Δευτέρα, στους επιβάτες περιφερειακού τρένου στη Βαυαρία με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι, όπως ανέφεραν οι αρχές σήμερα.

Ο έφηβος, ο οποίος έφτασε από το Αφγανιστάν ασυνόδευτος και υπέβαλε αίτηση για άσυλο πέρυσι, πραγματοποίησε μόνος του την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ο Joachim Herrmann, υπουργός Εσωτερικών του νότιου κρατιδίου της Βαυαρίας.

Οι αρχές προσπαθούν τώρα να καθορίσουν τον παράγοντα που τον παρακίνησε να πραγματοποιήσει την επίθεση, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, καθώς και αν είχε άμεση σχέση με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ή απλά υποκινήθηκε από τη διαδικτυακή προπαγάνδα.

«Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης στην αστυνομία προήλθε από μάρτυρα στο τρένο, ο οποίος είπε ότι ο δράστης φώναξε «Allahu Akbar», υπογράμμισε ο Herrmann στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο δωμάτιο όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό εντοπίστηκε μια αυτοσχέδια σημαία του ISIS», συμπλήρωσε.

«Όλα αυτά πρέπει τώρα να συντεθούν σε ένα μεγάλο μωσαϊκό», είπε ακόμη, «προκειμένου να καταλάβουμε ποιά ήταν τα κίνητρά του και κατά πόσο ανήκε πραγματικά σε κάποιο ισλαμικό κίνημα ή αν αυτο-ριζοσπαστικοποιήθηκε πολύ πρόσφατα».

Μετά από την επίθεση, ένας επιβάτης τράβηξε το φρένο έκτακτης ανάγκης στην αμαξοστοιχία, η οποία ταξίδευε στο Würzburg από το Treuchtlingen, σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο έφηβος διέφυγε με αυτοκίνητο σε μια συνοικία του Würzburg, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων των ειδικών δυνάμεων. Τότε εκείνος όρμησε στους αστυνομικούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ανοίγοντας πυρ εναντίον του νεαρού άνδρα σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Τέσσερα από τα θύματα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από το Χονγκ Κονγκ, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 14.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι κετέφτασαν πέρυσι στο σύνολο ενός εκατομμυρίου μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα. Πολλοί ζουν σε κοινόβια και άλλοι έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Ο κ. Herrmann, δήλωσε ότι ο εισβολέας ζούσε πρόσφατα με μια οικογένεια κοντά στο Würzburg.

Η Γερμανία δεν έχει βιώσει επιθέσεις της κλίμακας αυτών στο Βέλγιο ή τη Γαλλία, αλλά παραμένει σε επαγρύπνιση εν μέσω απειλών που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: