Μέρκελ: Δε μπορεί να είναι μόνιμη η παρανομία στο Αιγαίο

merkel2342015
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,

Στη μέγγενη του προσφυγικού όπου βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, επικεντρώνεται στην ανάγκη δημιουργίας hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε πως «δε μπορεί να είναι μόνιμη η παρανομία στο Αιγαίο».

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» εκ μέρους της και την ευχαρίστησε για τη στήριξη που δείχνει στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

«Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών», τόνισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση».

Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Είναι δεδομένο ότι έχει πλέον γίνει κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι και οι πλέον «ευαίσθητες χώρες» δεν θέλουν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσωρινά θα γίνουν αποθήκες ανθρώπων η Ελλάδα και η Ιταλία με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ήδη μάλιστα ο ρόλος του ΟΗΕ σε διάφορα σημεία υποδοχής προσφύγων είναι να προετοιμάσει το έδαφος ακριβώς για αυτή τη δουλειά…
(με πληροφορίες από enikonomia.gr)

Παλαιότερα άρθρα: