Merkel: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της»

MERKEL
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται 100% στους συμμάχους της, όπως δήλωσε την Κυριακή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, σκιαγραφώντας το αποτέλεσμα των συναντήσεων των G7 και του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Παρά το ότι η ίδια απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ο οποίος επέκρινε σημαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να εγκρίνει την παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε στο Μόναχο ότι οι ημέρες που η Ευρώπη μπορούσε να βασιστεί εξολοκλήρου σε άλλους έχουν παρέλθει σε ένα βαθμό.

«Το έχω βιώσει αυτό τις τελευταίες ημέρες», είπε. «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ μόνο να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας -βεβαίως μαζί με τη φιλία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη Μεγάλη Βρετανία και ως καλοί γείτονες, όπου αυτό είναι δυνατό, και με άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία».

«Εντούτοις, χρειάζεται να ξέρουμε ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για το μέλλον μας μόνοι μας, για το πεπρωμένο μας ως Ευρωπαίοι», τόνισε η Merkel.

Η διήμερη διάσκεψη κορυφής των G7 στην Ιταλία έφερε τον Trump απέναντι από τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας σε διάφορα θέματα, με απογοητευμένους τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να επανεξετάζουν ζητήματα και εκκρεμότητες που ήλπιζαν ότι είχαν ήδη διευθετηθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε την παλαιότερη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του προστατευτισμού στο τέλος της συνόδου κορυφής των G7 το Σάββατο, αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία για το κλίμα, ισχυριζόμενος ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν πιο αισιόδοξος τώρα από ό, τι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, αφού οι ηγέτες της ΕΕ διεξήγαγαν συνομιλίες με τον Trump στις Βρυξέλλες. «Αυτό για το οποίο είμαι απόλυτα βέβαιος μετά από αυτή τη συνάντηση είναι ότι παρά κάποιες ασυνήθιστες εκφράσεις και συμπεριφορές, οι συνεργάτες μας στους G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι από την πρώτη εντύπωση μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Tusk στη σλοβακική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, το Trump ενέτεινε τις κατηγορίες του σχετικά με το ότι οι σύμμαχοι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και προειδοποίησε για περισσότερες επιθέσεις όπως αυτή στο Μάντσεστερ αυτή τη βδομάδα, εκτός αν η συμμαχία καταβάλει συστηματικότερες προσπάθειες για την αποκοπή των τζιχαντιστών.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η Merkel ευχήθηκε μια επιτυχημένη θητεία στον Πρόεδρο Emmanuel Macron, προσθέτοντας: «Όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει, γιατί η Γερμανία μπορεί να πετύχει μόνο αν η Ευρώπη πετύχει».

Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και η νίκη του φιλοευρωπαϊκού κεντρώου μεταρρυθμιστή Macron στις Προεδρικές εκλογές έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Marine Le Pen, στις αρχές Μαΐου επανέφερε τις ελπίδες ότι το Βερολίνο θα συμμαχήσει με το Παρίσι συμβάλλοντας σε μια ευρεία οικονομική αναγέννηση στην Ευρώπη.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: