Μεταμνημονιακή πρεμιέρα Τσακαλώτου – δανειστών, στο υπουργείο Δικαιοσύνης

tsakalotos-xouliarakis
Διαβάστε επίσης

Η πρώτη μετά το μνημόνιο κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές θα γίνει σήμερα Τετάρτη με βασικά θέματα την ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας αλλά και το θέμα των συντάξεων.

Οι συναντήσεις στο Χίλτον αποτελούν παρελθόν, αλλά οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης προτίμησαν για την σημερινή επαφή το προστατευμένο και ελεγχόμενο από πλευρά πρόσβασης κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης αντί για το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί λοιπόν θα συναντήσουν τους κυρίους. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εκπροσωπεί πλέον συνολικά την κυβέρνηση για όλα τα θέματα (ακόμα και για τα θέματα των συντάξεων), χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών όπως γινόταν επί Μνημονίων. Οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αποκλειστικά θα συναντούν, θα ενημερώνουν και θα δίνουν εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα (και των άλλων υπουργείων ακόμα) άπτεται των δεσμεύσεων και της αξιολόγησης.

Ήδη πάντως -και χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να το έχει ζητήσει ανοικτά- οι απεσταλμένοι των δανειστών διαφωνούν για το αν θα πρέπει να δεχτούν να μπουν καν σε κουβέντα για τις περικοπές στις συντάξεις.

Καθώς οι ξένοι ελεγκτές έχουν καταφτάσει στη χώρα μας από την Δευτέρα, οι πρώτες πληροφορίες για τις διαθέσεις τους αναφέρουν πως εμφανίζονται διχασμένοι:

- Από τη μια η Κομισιόν δείχνει «να συζητά το πράγμα» και τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, θεωρώντας πως αν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εξασφαλίζεται και χωρίς περικοπές συντάξεων, το μέτρο μπορεί να είναι «δημοσιονομικά» αχρείαστο, παρότι έχει ψηφιστεί. Δεν το λέει όμως ανοικτά γιατί ξέρει πως «δεν της πέφτει λόγος», αφού για αυτά αποφασίζει το Eurogroup και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα τεχνικά κλιμάκια πάντως διαφάνηκε πως η κυβέρνηση επικαλείται ότι πάει για υπερπλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος (ή 1,2 δισ. ευρώ) θέλοντας να πείσει ότι μεγάλο μέρος του μπορεί να επαναληφθεί και το 2018 χωρίς (μεγάλη τουλάχιστον) περικοπή στις συντάξεις.

- Το ΔΝΤ όμως βλέπει αλλιώς το ζήτημα. Και στην τελευταία έκθεσή του γα τη χώρα μας τονίζει πως θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για «διαρθρωτικούς» λόγους και όχι για «δημοσιονομικούς». Δεν περιμένει δηλαδή να δει αν υπάρξουν πλεονάσματα, αλλά θέλει να κοπούν 2 δισ. από συντάξεις για να δοθούν 2 δισ. επιδόματα φτώχειας.

Από πλευρά της η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της λογαριασμούς και υποστηρίζει πως μπορεί να αυξήσει 2 δισ. τα Επιδόματα Πρόνοιας, χωρίς να μειώσει τις συντάξεις! Όπως εξήγγειλε μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ «ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ που ήταν το 2015 σε 2 δισ. ευρώ το 2018» (σσ: καταργώντας όμως σχεδόν όλα τα κοινωνικά επιδόματα που προϋπήρχαν και ενσωματώνοντάς τα στο ΚΕΑ) ενώ προανήγγειλε και ότι οι δαπάνες αυτές θα διπλασιαστούν μέχρι το 2022 φτάνοντας στα 4 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «είναι ένα πολύ μεγάλος και ουσιαστικός στόχος για την επόμενη τετραετία» η μείωση της φτώχειας.

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί. Τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται και οι εκθέσεις που θα συντάξουν οι θεσμοί για την χώρα μας (ξεχωριστά το ΔΝΤ από την Κομισιόν) οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup .

Παλαιότερα άρθρα: